1000e project ingediend bij SIA / RAAK
- 29 okt., 2012
- Innovatie & MVO
- Bron: SIA
Het projectvoorstel 'Strategische productinnovatie in het mkb' is het 1000e ingediende bij SIA/RAAK. Het Hogeschool Arnhem Nijmegen lectoraat Lean diende het voorstel in.
Dit project staat symbool voor het feit dat sinds 2005 honderden lectoren al 1000’en voorstellen hebben ingediend.
Ontvankelijk project
Het voorstel van het Lectoraat Lean was namelijk het 1000-ste project dat voldeed aan alle voorwaarden en wordt om die reden ook in behandeling genomen (met andere woorden: het is een ontvankelijk project). De Hogeschool Arnhem Nijmegen heeft sinds 2005 al 79 voorstellen ingediend, waarvan er 43 zijn goedgekeurd.
Richard Slotman, programmamanager bij SIA, is trots. Bij een feestelijke bijeenkomst over de bekendmaking van dit 1000e project op 26 oktober 2012 gaf hij aan dat 'hogescholen en hun partners in het werkveld een mooie prestatie hebben geleverd door met elkaar 1000 ontvankelijke projectvoorstellen in te dienen bij SIA.' Ook waren er lovende woorden van Hans de Weerd, SIA/Syntens-adviseur in de regio.
Product Architecture Mapping
Doelstelling van het project 'Strategische productinnovatie in het mkb' is om voor en samen met participerende bedrijven een roadmapping te ontwikkelen. Hierin neemt het HAN-lectoraat Lean het voortouw. De roadmapping is een praktische methode voor het vergroten van het innovatievermogen van mkb-bedrijven, waarbij de innovatiestructuur een belangrijk element is.
Bedrijven dienen als stap 1 meer inzicht te krijgen in de architectuur van hun producten via het RAAK-project 'Product Architecture Mapping' (PAM). Dit legt relaties tussen het aanbod van producten, markteisen, productfuncties en de benodigde onderdelen en processen. Denk hierbij aan de volgende verbindende relaties:
- Time-to-market
- Marktpositionering
- Doorlooptijden in de supply chain
- (Beheers-)kosten
- Duurzaamheidsvraagstukken
Uiteindelijk zullen bedrijfsstrategie en de focus van product- en technologieontwikkeling beter op elkaar gaan aansluiten. Ook de kosten van innovaties zullen lager worden.
Kenniscirculatie bevorderen
SIA opent in een nieuw venster (Stichting Innovatie Alliantie) is opgericht om de kenniscirculatie tussen regionale kennisinstellingen als hogescholen, het mkb en publieke instellingen te bevorderen. Doel is het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen en organisaties in de publieke sector te vergroten.
RAAK-regeling
SIA voert de RAAK-regeling uit. Met deze regelingen worden onderwijs en werkveld met elkaar verbonden. RAAK draagt bij aan een goede kruisbestuiving tussen beroepspraktijk, kennisinstellingen en hogescholen.
Bovendien zorgt de wisselwerking tussen deze 3 ervoor dat afgestudeerden met vernieuwende kennis en onderzoekend vermogen de arbeidsmarkt op komen. RAAK is door deze werkwijze als een mes dat aan 2 kanten snijdt.
Samenwerkingsverband
SIA is een samenwerkingsverband van:
- MKB-Nederland
- VNO-NCW
- Syntens
- TNO
- HBO-raad
- Novay
Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!