Aanvragen voor bodemonderzoek blijven maar toenemen bij Geosonda

  • Bouw

Voordat de eerste schop de grond ingaat bij een renovatie- of nieuwbouwproject, verricht Geosonda bodemonderzoek ter controle van de ondergrond. Het bedrijfsleven draait op volle toeren en Geosonda ziet daardoor de vraag naar bodemonderzoek toenemen.

Aanvragen voor bodemonderzoek blijven maar toenemen bij Geosonda

Met name de vraag naar het controleren van grond waar nieuwe distibutiecentra komen te staan neemt toe. Het onderzoeken van de bodem doet het bedrijf voor grote opdrachtgevers zoals projectontwikkelaars en woningcorporaties. Medewerkers van het in terreinonderzoek gespecialiseerde bedrijf kijken tot welke diepte heipalen de grond in moeten en hoe nieuwbouw gefundeerd moet worden. Directeur Aad van der Burg: “Dat doen we met het oog op zo min mogelijk tot geen schade aan nieuwbouw panden en dat de verzakking van het nieuwbouwterreinen minimaal zijn waar vaak ook nieuwe toegangswegen en riolering aangelegd moeten worden.

Teams

In teams van twee gaan de medewerkers van Geosonda het veld in. Een ervaren en een iets minder ervaren kracht trekken samen op zodat direct kennis kan worden uitgewisseld. Wekelijks merken de teams dat tijdens het onderzoek van een bodem het ene punt weer anders kan zijn dan het andere punt. Dat vraagt om intensiever onderzoek. “Normaal gesproken voeren we om de 25 meter onderzoek uit. Krijgen we wisselende resultaten, dan brengen we dat terug naar 15 of zelfs 10 meter.”

Vanuit de vestiging in Breda krijgt het bedrijf met name aanvragen voor nieuwbouwprojecten binnen. “Alhoewel we in het centrum van Breda de afgelopen jaren ook volop betrokken waren bij renovatieprojecten. Afhankelijk van wat een architect wil, richten we het onderzoek samen met de constructeur in”, vertelt Van der Burg.

IJstijd

De meerderheid van de 28 medewerkers werkt vanuit de vestiging in Alphen aan den Rijn. Ongeveer een vierde daarvan, werkt vanuit de tweede vestiging in Breda. In het westen van het land komt het bedrijf op locaties waar sprake is van veengrond, die zorgt voor een zachte ondergrond. “In Brabant zien we dat een stuk minder. In Friesland is weer sprake van een veel hardere en stuggere kleigronden dan in het zuiden van Nederland.” Niet verwonderlijk, want in het ijstijdperk heeft daar veel meer ijs op de grond gelegen. Een meetsensor bepaalt de hardheid van de bodemlagen, waaruit de diepte van een heipaal met bijbehorend draagvermogen wordt berekend.

Bekabeling

Met klic-meldingen wordt bekeken of er kabels en leidingen onder de grond liggen. Is dat niet het geval, dan mag de opdracht als eenvoudig worden bestempeld. “Liggen er wel kabels, dan proberen we hier zo ver mogelijk vandaan te blijven en gaan we voorzichtig te werk. Zodra we in de buurt van bekabeling komen, gaan we in overleg met de leidingbeheerder.”

Infrastructuur

Behalve projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties schakelt ook de overheid Geosonda in, wanneer nieuwe wegen worden aangelegd of juist moeten worden gerenoveerd. “De laatste vijf jaar is ook meer vraag naar dijkonderzoeken. Slappe bodem- en veenlagen kunnen opdrogen, waardoor een dijk uiteindelijk kan bezwijken. Vanuit de overheid komt steeds meer beleid om dit strenger te bewaken. Door hier alert op te zijn, vallen de onderhoudswerkzaamheden op de lange termijn lager uit.”

Geosonda is het afgelopen jaar intensief betrokken geweest bij projecten gericht op infrastructuur. Zo werd er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het realiseren van bruggen en tunnels bij de A4, de A9 en de A2. “Ook bij de daadwerkelijke uitvoering blijven we de werkzaamheden controleren.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over GEOSONDA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!