BOEM-bijeenkomst over verhouding overheid en ondernemers
- 7 mei, 2015
- Arbeidsmarkt
- Bron: VNO-NCW Midden
Hoe kunnen overheid en ondernemers elkaar beter gaan begrijpen? Heldere, begrijpelijke en proportionele regels zijn daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.
Dat werd opnieuw duidelijk bij een gezamenlijke bijeenkomst van de Beleidsgroep Ondernemen, Ethiek en Maatschappij (BOEM) VNO NCW Midden en Beter en concreter in Nijverdal op 28 april. In het programma Beter en concreter werkten de ministeries van BZK, EZ en de VNG de afgelopen drie jaar samen aan het verminderen van regeldruk en het verbeteren van de kwaliteit van regelgeving.
Beelden
Sip Kruze en Adries Greiner (rechts) respectievelijk vice-voorzitter en voorzitter van werkgroep BOEM. Greiner is dagvoorzitter. Hij wordt om te beginnen verrast met een boeket van VNO NCW Midden en hartelijke felicitaties met zijn recente koninklijke onderscheiding als Ridder in de orde van Oranje-Nassau. In de zaal zitten ruim dertig ondernemers uit de regio.
De beelden die ondernemers hebben van ambtenaren en vice versa zijn voor verbetering vatbaar, stelt Greiner. Hij vertelt over een casus: Een kansrijk initiatief voor een racecircuit in de provincie Flevoland dreigt te stranden op een kip-ei-situatie. Geïnteresseerde gemeenten vragen een uitgewerkt businessplan als voorwaarde om mee te werken. Maar geïnteresseerde financiers willen pas naar voren stappen als er duidelijkheid is over medewerking van de gemeente. Het verhaal illustreert het thema van de dag, zegt Greiner. ´Hoe hoort het eigenlijk? Wat is passend contact tussen de overheid en burgers/ondernemers?´
Ondernemerschap
Koos van Dijken, econoom van kenniscentrum Platform 31, houdt een inleiding over hoe gemeenten ondernemerschap kunnen bevorderen. Hij benoemt een aantal onderwerpen waarop gemeentebestuurders invloed hebben, zoals Consistentie op alle beleidsterreinen, Lage lasten/dereguleren, Proactief arbeidsmarktbeleid, Financiering/lokaal aanbesteden/snel betalen, Bedrijfshuisvesting faciliteren en Kleinschalige economie versterken.
Actal
Lili Doude van Troostwijk is lid van het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal). Zij vertelt in haar inleiding over regeldruk en hoe Actal zich ervoor inzet om die te verminderen. ‘Er is nog heel wat te doen, soms lijkt het alsof ambtenaren en ondernemers van andere planeten komen.’Actal adviseert hoe wetsontwerpen regeldrukvriendelijker kunnen worden gemaakt. Het college reageert en onderzoekt ook signalen uit de samenleving. Daarnaast zijn er zogeheten ‘sectorscans’ waarbij de wet- en regelgeving van een hele bedrijfstak wordt doorgelicht. Sinds vorig jaar kunnen ook gemeenten een beroep doen op de expertise van Actal.
Doude geeft een voorbeeld van regelgeving die voor een bedrijf erg onbillijk uitpakt. De ondernemer legde buiten het hek van zijn bedrijfsterrein parkeerplaatsen aan. Zo kunnen vrachtwagens die ’s nachts aankomen daar parkeren. Maar als de ondernemer een vergunning vraagt voor een kleine bedrijfsuitbreiding, tellen de parkeerplaatsen buiten opeens niet meer mee voor de parkeernorm.
‘Regels zijn nodig’, zegt Doude, ‘maar ze moeten proportioneel zijn en de overheid moet werken vanuit het perspectief van burgers en ondernemers.’ Het is ook van belang dat de overheid openstaat voor signalen over nadelige bijwerkingen van regels.
Belangen
Burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn was de afgelopen jaren regionaal ambassadeur voor Beter en concreter in Overijssel. Zij is voor proportionele regels, maar ze zegt er ook bij dat regels nodig zijn in het algemeen belang. Burgers doen vaak een beroep op de overheid als ze vinden dat ze in hun belangen worden aangetast. Raven roept ondernemers op om contact te zoeken met het gemeentebestuur als ze tegen overbodige of disproportionele regels aanlopen. Het college van B en W zet in op veelvuldig contact met bedrijven en ondernemers.
Als goed voorbeeld noemt zij hoe de gemeente Hellendoorn samen met dertien andere gemeenten in de regio Twente één –ondernemersvriendelijk- aanbestedingsbeleid heeft opgesteld. Voor de hele regio is daarmee duidelijkheid voor ondernemers gekomen. De gemeente werkt ook op andere tereinen goed samen met ondernemers, wat ook blijkt uit het Talentenportaal. 'Onze ervaring is dat ondernemers graag hun verantwoordelijkheid willen nemen.'
Talentenportaal
Wethouder Anja van den Dolder geeft uitleg over het Talentenportaal. De aanleiding voor deze website was een breed levende vraag bij ondernemers: ‘Wij willen mensen in de bijstand best een kans geven, maar maak eens duidelijk wie het zijn en wat ze kunnen.’ De gemeente ontwikkelde daarop een website – het Talentenportaal – waarop werkzoekenden zich uitgebreid kunnen presenteren. Dat levert meer plaatsingen op van werkzoekende bij lokale werkgevers. Bovendien verbetert het contact tussen werkgevers en de werkconsulent van de gemeenten. De werkzoekenden ontwikkelen zich, ze krijgen training om zich goed te presenteren.
Discussie
Tot slot is er discussie met de zaal en de sprekers. ‘Waar komen al die regels toch vandaan? Waarom blijft de overheid steeds nieuwe regels maken,’ vraagt iemand. Doude denkt dat de drive van Tweede Kamerleden om te ‘scoren’, en ook inhoudelijke gedrevenheid, een rol speelt. ‘Er is best veel symboolwetgeving.’
Willy Pigge van de Industriekring stelt dat ondernemers en overheden vaker en beter met elkaar in gesprek moeten. ‘Wat kunnen we doen om de dialoog te verbeteren?’ Van Dijken reageert dat er interessante initiatieven zijn op dit gebied. Zo heeft de gemeente Lelystad een ‘Kafkaknop’ op de website voor burgers en ondernemers die ervaren dat ze ‘er niet door komen’ bij de gemeente. Doude vult aan dat ondernemers soms klagen, maar niet de stap zetten om de dingen aan de kaak te stellen. Wethouder Van den Dolder reageert dat de gemeente Hellendoorn een beroep doet op de expertise van ondernemers. Zo is een ondernemer die goede ervaringen heeft met arbeidsgehandicapte werknemers nu ambassadeur voor de Participatiewet in de gemeente.
Meer informatie over VNO-NCW Midden:
Bekijk het complete instantieprofiel