Brabant Kennis organiseert The NextMobility Hack

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: BrabantKennis

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2016 organiseert BrabantKennis een hackathon in Eindhoven rondom vernieuwende mobiliteitsoplossingen.

Brabant Kennis organiseert The NextMobility Hack

BrabantKennis is op zoek naar ongeveer 80 ontwerpers, programmeurs, studenten, hackers en professionals, die zo’n 32 uur met elkaar de strijd aan willen gaan in een zoektocht naar innovatieve vervoersconcepten. Want hoe geven we straks onze vraag naar vervoer vorm? Zeker als straks steeds meer Brabanders in de grote steden wonen? Als onze dorpen verder leeglopen en vergrijzen? Hoe houden we onze ouderen mobiel? Hoe gaan we al die verschillende vervoersbehoeften en -bewegingen in goede banen leiden? We zijn op zoek naar ideeën die op vernieuwende manier onze behoefte aan ‘beweging’ en ‘vervoer’ vormgeven waardoor het leven in de stad en het ommeland ‘goed’ blijft.

Brabant, met de overzichtelijke afstanden en veelheid aan vervoersmiddelen en verkeerssituaties, is een ideale proeftuin om tot vernieuwing te komen. We hebben ongelooflijk veel kennis en kunde in onze regio. De teams die meedoen, worden via challenges uitgedaagd om die kennis en kunde in te zetten voor slimme mobiliteitsoplossingen. Maak met jouw team het verschil! Wij zorgen voor een prettige omgeving, de nodige inspiratie en kennis van inhoudelijke experts.

De uitdaging?!

We vliegen steeds vaker naar vreemde bestemmingen, nemen de trein naar de grote stad, pakken de fiets voor een kleine boodschap, spelen taxichauffeur voor onze kinderen en maken een avondwandeling met bekenden. Ieder mens heeft een natuurlijk verlangen om onderweg te zijn (Marchetti’s constant). Of het nu te voet, met de fiets, te paard, met de auto of in de trein is. Vervoer is niet alleen een middel, het is ook een doel op zich. Doordat we steeds snellere vervoersmiddelen hebben gekregen is de afstand, die we gemiddeld genomen per dag afleggen, steeds groter geworden. Onze maatschappij is de laatste decennia meer en meer georganiseerd rondom gemotoriseerd vervoer, en dan met name de auto. Het hebben van een auto is bijna een voorwaarde geworden om volop mee te kunnen doen in onze 24/7 maatschappij. Zonder vervoer komen we letterlijk en figuurlijk tot stilstand.

In de stad zie je vele vervoersstromen samenkomen. Wandelaars, fietsers, auto’s, treinen en bussen maken gebruik van de stedelijke ruimte. En niet alleen om onszelf te vervoeren, maar ook onze digitale aankopen. Het aantal bestelbusjes neemt hand over hand toe. Het wordt steeds drukker. Door de trek naar de stad, de grote vraag naar vervoer (en de verwachte toename daarvan) en onze gehechtheid aan de auto komt het leven in de stad meer en meer onder druk te staan. We benaderen de grenzen van wat wordt genoemd ‘de stedelijke leefbaarheid’. Thema’s als gezondheid en duurzaamheid winnen steeds meer terrein. Al dat gemotoriseerde verkeer wordt steeds vaker als een ‘probleem’ ervaren. Tegelijkertijd zijn we er hartstikke afhankelijk van. Veel voorzieningen zijn uit de dorpen en stadswijken verdwenen en ‘samengebundeld’ in de steden. Iedereen die niet in de buurt woont, zal een eindje moeten rijden….

Natuurlijk wordt er al volop naar oplossingen gezocht. Veel steden zetten in op Green & Smart Mobility. Zo wordt er druk gewerkt aan ontwikkelingen op het gebied van groene en duurzame mobiliteit; elektrisch rijden is zo gek nog niet! Onze zonnecellen produceren tegen steeds lagere kosten steeds meer energie. De verkoop van elektrische fietsen in Nederland neemt ieder jaar toe. De opslagcapaciteit van batterijen voor elektrische auto’s wordt steeds groter, en daarmee wordt de actieradius van deze auto’s groter. We kunnen de batterijen ook steeds sneller laden. Ook gaan we op zoek naar alternatieve vervoersvormen: bijvoorbeeld over water. Of we verleiden mensen steeds vaker de fiets te pakken. Dit alles om de uitstoot van schadelijke emissies tegen te gaan en de lucht in Brabant schoon te houden. Maar ook – niet onbelangrijk – om minder afhankelijk te zijn van fossiele vormen van energie.

Tegelijkertijd wordt ingezet op de ‘verslimming’ van Brabant. Alles raakt met alles verbonden: onze omgeving digitaliseert. De Brabantse stad (en het dorp!) van de toekomst is er een van stenen én pixels. Hierdoor weten we steeds meer over onszelf en dus ook over onze vervoersstromen. De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. We staan aan de vooravond van de (deels) zelfrijdende auto: onze auto’s worden ipads op wielen. Daarnaast voorzien we onze gebouwde omgeving van steeds meer sensoren. Het onderscheid tussen offline en online, analoog en digitaal, vervaagt. Onze smartphone is daarbij onze grootste vriend. Hij helpt ons onze plaats te bepalen, onze geschiedenis te bewaren en onze toekomst te plannen. Zo registreren we hoe ver en hoe hard we hebben gelopen of gefietst (via daarvoor ontwikkelde apps) en plannen we via een app onze trein- of autoreis; dit alles op basis van realtime informatie. Ondertussen produceren we elke dag meer en meer data, waardoor alles meetbaar lijkt te worden. En dat biedt – naast bedreigingen – ook kansen; overheden en bedrijfsleven zijn dan ook op zoek naar nuttige diensten en producten afkomstig uit big en open data.

Ga jij de uitdaging aan? Doe je mee?!

BrabantKennis werkt gestaag verder aan de inrichting en vormgeving van deze hackathon en zullen regelmatig nieuwtjes posten. Daarin zullen we ook aangeven hoe en wanneer je je kunt opgeven (individueel of in teamverband). Houd dan ook onze site in de gaten. En volg ons op twitter via @brabantkennis of #nextmobility.

Meer informatie over BrabantKennis:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!