Brainport Industries College benoemt kartrekker
- 20 nov., 2014
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Brainport Industries
Per 1 januari 2015 wordt Michiel de Ruyter directeur van het Brainport Industries College. Michiel de Ruyter was werkzaam bij Kenteq, het kenniscentrum voor Technisch Vakmanschap. Sinds 1 september 2013 was hij kwartiermaker voor het Brainport Industries College.
Brainport Industries College gaat het vakmanschap in de technologie regio Brainport naar een topniveau brengen samen met de MBO-instellingen Summa College en ROC Ter AA. Brainport Industries College is een initiatief van Brainport Industries. Toonaangevende bedrijven als DAF, VDL, KMWE en AAE zijn de initiatiefnemers. De Eindhovense Fabrikanten Kring (EFK), het Metaalhuis, het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en de cooperatie Brainport Industries participeren met 55 leden. Het doel is om de instroom, zij-instroom en de doorgroei van technisch talent te stimuleren alsook werkzekerheid te bieden op het gebied van High Tech Systems en Materialen. De boodschap naar de regionale arbeidsmarkt is helder: “Wanneer je kiest voor techniek, dan kies je voor een passende opleiding met werkzekerheid.”
Technische vacatures
De komende jaren wordt het vervullen van technische vacatures in het bedrijfsleven één van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt omdat duizenden vakmensen met pensioen gaan en de reguliere instroom in de techniekopleidingen momenteel onvoldoende is om dit tekort aan te vullen. Daarom hebben onderwijs en bedrijfsleven de krachten gebundeld. Goed opgeleide technische vakmensen zijn immers cruciaal voor het innovatievermogen, de continuiteit op de langere termijn en daarmee de concurrentiekracht van Nederland. Dit sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van het Techniekpact, waarin onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regios en het rijk zich ten doel hebben gesteld om in de groeiende behoefte aan technische geschoold personeel te voorzien.
Scholing in Basisvaardigheden
Het Brainport Industries College werft jaarlijks 75 leerlingen en 50 potentiele werknemers voor de leerwerkplaatsen en vacatures bij de aangesloten bedrijven en leidt hen op tot een hoogkwalitatieve technisch beroepsniveau (MBO+), volgens het principe van werkend leren (BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg).
Enerzijds nemen de bedrijven de leerlingen rechtstreeks aan als werknemer en anderzijds worden ze aangenomen door Brainport Industries College om opgeleid te worden in de basisvaardigheden op het gebied van mechatronica, metaalbewerking, precisietechnologie, fijnmechanische technieken en meet- en regeltechniek, waarna de bedrijven ze overnemen als werknemer.
Vakmensen
Om de stroom van nieuwe talenten een goede begeleiding en gedegen praktijkopleiding te geven worden de komende 5 jaar 75 vakmensen, werkzaam binnen de bedrijven, opgeleid tot praktijkdocent. Samen met Fontys PTH (dit is de opleiding tot Technisch Docent) wordt de opleiding op HBO nivo vormgegeven. Hiermee worden vakmensen bij de bedrijven ook bevoegd om MBO-ers praktijkles te geven. Rechstreeks vanuit de vakman wordt kennis overgebracht.
Regionale Centra voor Innovatief Vakmanschap
Bedrijven, werknemers en leerlingen verrijken hun kennis en vaardigheden samen met de regionale Centra voor Innovatief Vakmanschap (CIV), zoals Teclab op het gebied van metaalbewerking en MBO Automotive Center (MAC) op het gebied van automotive. In de toekomst worden centra toegevoegd daar waar kennisbehoefte ontstaat. Zo krijgt regionale focus in opleiden van vakmensen concreet vorm.
Het operationele Brainport Industries College team zal naast Michiel de Ruyter bestaan uit Brennie Kos (Projectleider) en Harry Jannink (Manager Werving). Het Brainport Industries College is gevestigd, samen met het Teclab, aan de Frederiklaan 60a in Eindhoven.
Meer informatie over Brainport Industries:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!