Brandveiligheid vroeg in beeld
- 9 mei, 2019
- Bouw
Het nieuwe gebouw is af, de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zijn in gebruik, alles werkt! Nu alleen nog even de brandblussers plaatsen. Alhoewel, even…? Vaak blijkt dat er alsnog aanpassingen aan het pand of de inrichting moeten worden gedaan om volledig aan de wet- en regelgeving te voldoen.
Hoe kan het eenvoudiger? “Haal de brandveiligheid naar het begin van het bouwproces, zodat indelingen van ruimtes, noodzakelijke w- en e-installaties en voorzieningen zoals noodverlichting en blusmiddelen perfect op elkaar worden afgestemd”, aldus projectmanager John Bouwman van Blusdesign. Blusdesign verzorgt de verkoop en productie van veiligheidsmiddelen, met name voor installateurs en de technische groothandel. Blusdesign werkt daarbij nauw samen met de BrandPreventie Groep, adviseur op het gebied van brandveiligheid en onderhoud aan brandveiligheidsmiddelen.
Een goed begin is het halve werk
Brandveiligheidsmiddelen moeten aan allerlei eisen voldoen. In een gebouw moeten ze een dekking geven van 100%, ze moeten op logische plekken worden geplaatst én de juiste specificaties hebben. “Wanneer brandbeveiliging pas in beeld komt wanneer een gebouw af is, moeten er vaak alsnog zaken aangepast worden. Zo komt het regelmatig voor dat er haspels in kasten worden geplaatst zonder dat er rekening wordt gehouden met het plaatsen van brandblussers”, weet Bouwman. “Veel beter zou het zijn geweest om haspelkasten te plaatsen met een extra compartiment voor de brandblusser, zodat die niet alsnog naast de kast moet worden gemonteerd. Daarom is het handig om vroeg in het proces met andere partijen te overleggen over de samenhang tussen de technische voorzieningen en de positionering van bijvoorbeeld haspels en blussers. Een integrale aanpak dus. Hoe verder je dit naar voren haalt, hoe meer tijd en geld het scheelt en hoe meer mogelijkheden er zijn voor een mooi én veilig gebouw!”
Een integrale aanpak vergroot de veiligheid
De samenhang tussen voorzieningen en blusmiddelen is essentieel voor de veiligheid in een pand. Zo kunnen brandslanghaspels niet veilig gebruikt worden op plekken met veel elektra, zoals stoppenkasten. Draagbare brandblussers die geschikt zijn voor het blussen van onder spanning staande apparatuur zou hier meer op zijn plaats zijn. Blusmiddelen moeten daarnaast gemakkelijk vindbaar zijn, maar niet in de weg hangen. Bouwman: “Wanneer je vooraf genoeg ruimte reserveert en combinatiekasten toepast, kun je schuimblussers bij de haspels plaatsen. Alle brandblusmiddelen op één plek is wel zo overzichtelijk in geval van nood. En, niet onbelangrijk: onderdelen wegwerken in een kast of muur maakt het gebouw bovendien ook veel mooier! Nog een voorbeeld: wanneer we op tijd met de e-installatuer overleggen, kan er meteen noodverlichting bij de brandblusmiddelen komen zodat de veiligheidsmiddelen ook bij stroomuitval worden aangelicht en goed vindbaar zijn. Dingen op elkaar afstemmen, daarmee sla je twee vliegen in één klap!”
Innovatie en duurzaamheid
“Bij Blusdesign denken we voortdurend: ‘Hoe kan het slimmer en beter?’ We leveren bijvoorbeeld de materialen zó dat ze voor de installateur zo makkelijk mogelijk geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn we continue op zoek naar innovatieve ontwikkelingen zoals blussystemen die door middel van thermosensoren zelfstandig werken – goed voor een continue beveiliging.” Daarnaast zet Blusdesign ook in op duurzaamheid. Uiteraard door zo vroeg mogelijk betrokken te zijn, zodat er minder verbouwingen achteraf nodig zijn (resultaat: minder afvalmateriaal). Ook recyclet het bedrijf materialen en past het steeds meer milieuvriendelijke blusmiddelen toe. Bouwman: “Onszelf steeds verbeteren en dienstbaarder maken is een bewust proces.”
Auteur: Marlies van der Burgh
Meer informatie over Blusdesign B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel