Breda zoekt ontwikkelaar voor windturbines Hazeldonk

  • Bouw
  • Bron: Gemeente Breda

De Gemeente Breda start een aanbesteding voor de ontwikkeling van drie windturbines op bedrijventerrein Hazeldonk. De gemeente heeft zelf de voorbereidingen getroffen die nodig zijn om het windpark te kunnen realiseren.

Breda zoekt ontwikkelaar voor windturbines Hazeldonk

Doordoor wordt het risico voor inschrijvende partijen tot een minimum beperkt. Om bewoners van Breda ook financieel mee te kunnen laten profiteren van deze ontwikkeling, is het aanbieden van een obligatieregeling aan inwoners van Breda onderdeel van de aanbesteding.

Totaalpakket

Als eerste gemeente in Nederland biedt Breda een ‘totaalpakket’ aan. Naast bezit van de grond, heeft de gemeente de benodigde omgevingsvergunning. Ook is voor dit project een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) verkregen. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu inschrijven en hebben acht weken de tijd om een aanbieding op te stellen en bij de gemeente in te dienen. Het bedrijf dat de hoogste concessievergoeding biedt, dat is een bedrag dat de projectontwikkelaar jaarlijks aan de gemeente betaalt, mag uiteindelijke de windturbines gaan realiseren.

CO2-neutraal Breda

Een CO2-neutraal Breda in 2044. Dat is de doelstelling van de Klimaatnota ‘Steek positieve energie in het klimaat’. Om die ambitie te bereiken, voeren allerlei marktpartijen samen met de Gemeente Breda diverse projecten uit, gericht op energiebesparing en op de inzet van duurzame energie. Het realiseren van drie windturbines op Hazeldonk past binnen deze ambitie.

De gemeente kiest er nadrukkelijk voor haar bewoners mee te laten profiteren. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om de windturbines te ontwikkelen, moeten bij hun inschrijving rekening houden met deelname van bewoners door middel van een obligatieregeling tegen een rendement van 7 procent.

Hoge verwachtingen

Selcuk Akinci, wethouder Duurzaamheid bij de Gemeente Breda: "Met deze drie windmolens op Hazeldonk produceren we straks genoeg elektriciteit om 6.000 extra huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien. Veel bedrijven hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn om in te schrijven op deze aanbieding. Ik heb dan ook hoge verwachtingen. We kiezen er uitdrukkelijk voor om de windmolens niet zelf te gaan beheren. Je moet nogal wat specifieke kennis in huis hebben voor een goede ontwikkeling van de windturbines en de gemeente is nou eenmaal geen energiebedrijf.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!