Conferentie wetenschap en techniek in het basisonderwijs

  • Technologie
  • Bron: Brainport Development

Kenniscentrum Brainport houdt op donderdag 22 november de conferentie Krachtstroom 2012 op de TU/e-Campus in Eindhoven.

Conferentie wetenschap en techniek in het basisonderwijs

De deelnemers aan deze conferentie worden bijgepraat over bijzondere initiatieven die worden uitgevoerd om wetenschap en techniek in het basisonderwijs te verankeren.

Ook wordt het boek ‘Aha dit kan ik, … ontdek het talent in de klas met wetenschap en techniek’ gepresenteerd. Veerle de Winter, als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, beschrijft de zes zogenoemde Vindplaatsen uit 2011.

Vindplaatsen zijn werkende praktijkvoorbeelden van bèta-initiatieven op basisscholen, waarbij de begeleiding en het onderzoek is uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven. Deze vindplaatsen zijn geïnitieerd vanuit het Platform Bèta Techniek, waarin ook de Belgische universiteit participeert. Dit platform zorgt voor een goede beschikbaarheid van bètatechnici.

In de toekomst neemt de vraag naar kennis en kunde op het gebied van techniek en wetenschap alleen maar toe. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van hun eigen interesse en talenten op dit vlak. Scholen en leraren spelen een belangrijke rol bij een keus voor techniek en wetenschap door te voorzien in een attractieve en betekenisvolle leeromgeving.

Krachtstroom 2012

De conferentie Krachtstroom 2012 is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs en in het bijzonder voor mensen die actief betrokken zijn bij techniekeducatie. Het programma is opgebouwd rond nieuwe inzichten uit onderzoek, trends uit de praktijk en momenten om ervaringen uit te wisselen met collega-docenten, techniekcoördinatoren en management.

Eén van de sprekers is Paul van Geert, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen en landelijk coördinator van het onderzoeksproject TalentenKracht. Hij vertelt over de visie van het programma en welke impact die heeft op het talent bevorderend onderwijs. Hoe dat precies werkt, bespreken de deelnemers aan de hand van concrete voorbeelden van wetenschap en techniek bij jonge kinderen.

Dr. Paul Delnooz, eigenaar van de Mind Management Academy en lector bij de Pabo van Avans Hogeschool in Breda, vertelt over ‘Creatieve Actie Methodologie’. Een wetenschappelijk geteste aanpak die is gericht op het verhogen van het creatieve, kritische, analytische en ondernemende vermogen van kinderen.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!