D66 Nijmegen brengt werkbezoek aan Euregio Rijn-Waal
- 7 mrt., 2013
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Euregio Rijn-Waal
Op de agenda stonden de activiteiten van het INTERREG IV A project Kennisalliantie Rijn-Waal 2020 en de ontwikkelingen rond de nieuwe Hochschule Rhein-Waal in Kleve.
Op dit moment houdt de werkgroep zich bezig met het thema grensoverschrijdend onderwijs in de Euregio Rijn-Waal. Zij wisselden met medewerkers van Kennisalliantie Rijn-Waal 2020 en van de Hochschule Rhein-Waal van gedachten over de kansen en uitdagingen voor grensoverschrijdend onderwijs.
Mogelijkheden tot versterken economie
Tijdens het bezoek werd geconcludeerd dat er nog diverse mogelijkheden liggen om de economie te versterken door grensoverschrijdend gebruik te maken van de kennis van de aanwezige kennisinstellingen. Precies het doel van de Kennisalliantie Rijn-Waal.
Projectcoördinator Piet Boomsma legt uit: ”Binnen de kennisalliantie Rijn-Waal werken Euregio Rijn-Waal, Hochschule Rhein-Waal, de Radboud Universiteit, Wageningen UR, Technische Universiteit Eindhoven, Universität Duisburg-Essen, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, KvK Gelderland en de Niederrheinische Industrie- und Handelskammer Duisburg-Wesel-Kleve samen om de regio te profileren als sterke economische en kennisregio. De Kennisalliantie versterkt ondernemerschap in het onderwijs, kennisuitwisseling en gezamenlijk onderzoek van kennisinstellingen en het regionale bedrijfsleven en profilering van de regio in de kenniseconomie.”
Hochschule Rhein-Waal
De Hochschule Rhein-Waal ontwikkelt een krachtige positie in de kenniseconomie vanwege zijn zeer internationale karakter en een sterk op toepassing gericht wetenschappelijk beleid met veel aandacht voor technologie en innovatie. Studenten van de Kleefse hogeschool kunnen voorzien in de behoefte van het regionale bedrijfsleven aan technisch personeel, ook in de vorm van stages en onderzoek. Vooral de mogelijkheid om in Nederland stage te lopen en daarmee internationale werkervaring op te doen biedt voor de grensstreek en de internationale studenten van de Hochschule Rhein-Waal een spannend perspectief.
Belangrijk is natuurlijk dat de Nederlandse bedrijven deze nieuwe Duitse hogeschool leren kennen. Hier zet Kennisalliantie Rijn-Waal 2020 zich de komende twee jaar flink voor in. Daarnaast is het van belang dat de studenten van buiten de EU ook toestemming krijgen in het kader van hun opleiding een stage te mogen lopen in een ander EU land. Hiervoor wil de Europa-werkgroep zich graag in zetten. Projectcoördinator Piet Boomsma geeft aan verheugd te zijn over de toezegging van de Nijmeegse D´66 delegatie om ook in Den Haag hier aandacht voor te vragen: “Het is voor ons als kennisalliantie van groot belang dat studenten zonder belemmeringen van alle studie- en stagemogelijkheden aan weerszijden van de grens gebruik kunnen maken.”
Vervolg
Het werkbezoek zal waarschijnlijk een vervolg krijgen in München. D66 Nijmegen nodigde namelijk de Euregio Rijn-Waal en de Hochschule Rhein-Waal uit voor een gezamenlijk bezoek aan de `Bio Valley` Martinsried bij München waar een groot internationaal complex van zeer innovatieve ondernemingen is ontstaan.
Het project Kennis-alliantie Rijn-Waal 2020 wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland en door Het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie, de provincies Gelderland en Noord-Brabant en het Ministerium für Wirtschaft, Energie, Bauen, Wohnen und Verkehr van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.
Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!