Data Science Center Eindhoven gelanceerd door TU/e
- 4 dec., 2013
- Onderwijs & Training
- Bron: TU Eindhoven
Data wordt wel de olie van de 21e eeuw genoemd. Veel bedrijven en wetenschappers worstelen echter met de vraag hoe je de grote hoeveelheid beschikbare gegevens – ook wel Big Data genoemd – omzet in informatie waar je iets mee kunt.
De behoefte aan kennis en ingenieurs op dit gebied is groot; de ‘data scientist’ lijkt het beroep van de toekomst. Het nieuwe Data Science Center Eindhoven (DSC/e) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) speelt in op deze behoefte. Op 2 december is het onderzoeksinstituut met een symposium gelanceerd.
De hoeveelheid data groeit enorm. Negentig procent van alle beschikbare data wereldwijd is in de afgelopen twee jaar geproduceerd. Vrijwel alles is meetbaar geworden. Data is tegenwoordig een grondstof die met de juiste instrumenten en methodes om te zetten is naar economische waarde. Niet voor niets behoren bedrijven die hier bedreven in zijn, zoals Facebook en Google, tot de internationale top.
Tientallen procenten besparen
'De meeste bedrijven worstelen met het probleem dat ze veel data genereren, maar geen idee hebben hoe ze die informatie kunnen gebruiken', zegt hoogleraar informatica Wil van der Aalst van de TU Eindhoven. 'Bedrijven die zich onvoldoende aanpassen aan deze ontwikkeling zullen niet overleven', voorspelt hij. De beschikbare data kan onder meer inzicht geven in het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en apparaten. Van der Aalst: 'In de gezondheidszorg kan 'data science' bijvoorbeeld helpen om in bepaalde gevallen tot tientallen procenten op de kosten te besparen.'
Het beroep van de toekomst
Ook op de wetenschap heeft de overvloed aan data grote impact. 'Onderzoekers moeten zien om te gaan met Big Data', zegt Van der Aalst. 'In veel vakgebieden zie je een verschuiving van modelleren naar ontwerpen op basis van de beschikbare data.' Hij verwacht dat data science als zelfstandig vakgebied een vergelijkbare opmars gaat maken als informatica in de jaren tachtig. 'Data scientist is het beroep van de toekomst', voorziet de hoogleraar.
Twintig onderzoeksgebieden gebundeld
Het nieuwe DSC/e zal in deze dringende behoefte aan kennis en ingenieurs op het gebied van data science voorzien. De expertise van twintig onderzoeksgebieden wordt in dit onderzoeksinstituut gebundeld om met bedrijven samen te werken en ingenieurs aan de benodigde kennis te helpen. Volgens Van der Aalst, één van de meest vooraanstaande informatici in Europa, behoort de TU/e op het gebied van data science tot de absolute wereldtop. De oprichting van het DSC/e moet binnen enkele jaren leiden tot de eerste zelfstandige bachelor- en masteropleiding op het gebied van data science.