De 3 O’s worden weer eens uitgedaagd

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: RegioinBedrijf Connect

Bij de RegioInBedrijf Connect-bijeenkomst bij Fort St. Gertrudis in Geertruidenberg werd aan de thematafel ‘Arbeidsmarkt’ al snel duidelijk dat iedereen aan tafel op welke manier dan ook op zoek is naar geschikte werknemers. Grote vraag was hoe die binnen te krijgen.

De 3 O’s worden weer eens uitgedaagd

Gezamenlijk werd geconcludeerd dat met name het in beeld krijgen van eventuele kandidaten een heel lastig verhaal is, onder meer vanwege de privacywetgeving. Nog intensiever en slimmer samenwerken tussen de 3 O’s (Onderwijs, Ondernemers en Overheid) is volgens tafelvoorzitter Adrienne Ogier dan ook meer dan ooit noodzaak. 

Thematafel Arbeidsmarkt

Op 22 maart schoven bij de thematafel ‘Arbeidsmarkt’ de volgende gasten aan: Jos van de Ven (commercieel directeur TFT), Leo Cuijpers (commercieel directeur @TheAcademy), Rion van Gend (project director Stork Nederland), Louis Pouwels (manager Business Development Luminis), Ivo van Opbergen (accountmanager ROC West-Brabant), Theo van der Heijden (wethouder gemeente Goirle), Wendy van Roode (Sr. Teamleader Hays Tilburg), Jan van Roessel (programmamanager Economie Gemeente Waalwijk), Corinne Meinster (directeur MeinSelect), Ilonka Martens (adviseur werkgeversdiensten UWV Werkbedrijf) en Saskia Willems (communicatieadviseur UWV).

Binden, boeien en behouden

Onder leiding van Adrienne Ogier van WerkgeversServicepunt West-Brabant spraken zij onder meer over het binden, boeien en behouden van medewerkers. Belangrijkste thema was echter de vraag wat je kunt doen om de te tekorten op personeelsgebied op te lossen. Louis Pouwels van Luminis vertelde bijvoorbeeld dat zijn bedrijf tot in Amerika zoekt naar medewerkers: “Anders redden we het gewoon niet. Wij hebben op korte gewoon veertig tot vijftig nieuwe technische mensen nodig. Desnoods scholen we ze om. Zo kunnen ook mensen die bijvoorbeeld biologie gestudeerd hebben de omslag maken naar it.”

Jong bloed

Ook Jos van de Ven van TFT loopt tegen beperkingen op tijdens de productie van gereedschappen: “Wij krijgen onze zaken maar net voor elkaar met de mensen die voorhanden zijn. We hebben echt behoefte aan vers jong bloed maar hebben grote moeite met het vinden daarvan.”

Bonus

Rion van Gend looft bij Stork zelfs 1700 euro bonus uit voor iedere werknemer die een nieuwe technisch geschoolde medewerker aanbrengt: “En natuurlijk zoeken we ook op andere manieren naar nieuwe krachten. Wij hebben op korte termijn behoefte aan zo’n vijftig technische mensen met een achtergrond in de werktuigbouwkunde en/of it, die bij voorkeur ook nog eens kunnen organiseren.”

Bedrijfsfilmproducent Michiel van de Zandt van GIG stoort zich aan het feit dat er bij sommige opleidingen wordt opgeleid voor beroepen die op korte termijn waarschijnlijk niet meer bestaan: “Het verschil in het niveau van afzonderlijke opleidingen is erg groot. Ik heb soms eerstejaars stagiaires die meer kunnen dan andere vierdejaars. Als wij mensen aannemen gaat het mij dan ook niet om de opleiding maar om wat ze in hun portfolio hebben zitten.”

Leerwerkplekken

Ivo van Opbergen van ROC West-Brabant gaf aan dat de beroepsopleidingen steeds meer willen opleiden naar gelang de vraag uit de bedrijfsleven: “Leerwerkplekken en stages met vervolgtrajecten zijn in dat kader erg nuttig. En het is ook belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij-instromers en statushouders te verbinden met werkgevers. Iedereen zoekt mensen; dat geldt ook voor ons als ROC. Zo hebben wij behoefte aan vakbekwame docenten. Onder meer door goede samenwerking met het WerkgeversServicepunt proberen we verbindingen te leggen tussen onderwijs en ondernemers. Maar de kruisbestuiving kan en moet nog veel beter.”

Ook bij Wendy van Roode van Hays is de schaarste op de arbeidsmarkt dagelijks voer voor discussie aan de vergadertafel: “Het wordt steeds lastiger om kandidaten te vinden en te plaatsen. Door de schaarste qua aanbod maar ook omdat de eisen van klanten steeds hoger gesteld worden.” Saskia Willems van het UWV kon zich dat goed voorstellen: “Ik herken me wel in dat beeld.”

Positief

Jan van Roessel van de Gemeente Waalwijk had een voorbeeld van een positieve ontwikkeling binnen zijn regio: “Bol.com heeft sinds een tijdje een groot logistiek centrum in onze gemeente. Ze zijn gegroeid van een bezetting van 800 naar 2500 mensen. Op alle vlakken is er behoefte aan personeel; van laaggeschoolde tot aan wo-opgeleiden. We lopen echter regelmatig tegen behoorlijke mismatches aan. Het gaat hier om de wet van de grote getallen maar we gaan dat niet redden door alle mensen uit de WW of de bijstand te halen. Dat is echt een uitdaging.”

Bij Corinne Meinster van MeinSelect, dat arbeidsbemiddeling verzorgt in de bouw- en vastgoedsector, staat de werving en selectie eveneens onder druk: “Het vinden van mensen gaat nog wel, maar het is vooral lastig om werkgevers te overtuigen van het feit dat je ook met mensen die niet meteen in het ideaalplaatje passen nog veel kunt bereiken door iets verder te kijken dan je neus lang is.”

Innovatief

Ook voor Leo Cuijpers van @TheAcademy wordt de uitdaging om goed opgeleide en voorbereide ict-specialisten af te leveren met de dag groter: “Het is een hele klus om te zorgen dat werknemers de juiste actuele nieuwe technologiekennis hebben want de ontwikkelingen gaan razend snel. Onze rol als opleider verandert daardoor ook continu, maar door onze innovatieve aanpak vangen we dat op. In de zoektocht naar personeel is ook het kijken naar kandidaten van buiten onze landsgrenzen erg logisch. Maar kijk dan niet alleen naar Amerika zou ik zeggen; er zijn ook andere delen van de wereld waar veel kennis zit en waar ze nog zitten te springen om werk ook.”

Pessimistisch

Theo van der Heijden schetste als wethouder in Gemeente Goirle een wat pessimistisch beeld: “In 1997 wisten we al dat we in 2020 met een gigantisch tekort op de arbeidsmarkt geconfronteerd zouden worden. Daar is in de tussentijd en zeker gedurende de crisis niets mee gedaan. Nu draait de economie weer en dan roept iedereen dat de kaartenbakken leeg zijn. Terwijl er bijvoorbeeld genoeg statushouders zijn die aan de slag kunnen., maar dat tot 1 januari van dit jaar de eerste twee jaar van hun verblijf hier niet mochten. Maar de uitkeringen zijn vaak hoger dan het minimumloon, dus of dat veel zoden aan de dijk zet is de vraag.”

Schaap met vijf poten

Ilonka Martens van UWV Werkbedrijf vond dat bedrijven hun eisen niet te hoog moeten stellen: “Soms wordt er teveel gezocht naar de ideale kandidaat: een schaap met vijf poten. Een techneut die ook nog eens kan organiseren bijvoorbeeld. Maar techniek en organisatie zijn vaak twee verschillende talenten. Dat betekent dus dat je vooral moet kijken naar welke talenten mensen wel hebben en hoe die het best benut en gecombineerd kunnen worden.”

Mooie matches

Adrienne Ogier sloot positief af: “Het blijft dus heel belangrijk om te kijken naar ieders wensen, behoeften, talenten en interesses: bij werkgevers en werknemers. Overheid en instellingen zoals UWV en het Werkgeversservicepunt moeten blijven zorgen voor ontmoetingen tussen bijvoorbeeld onderwijs en ondernemers, maar ook werkzoekenden nog meer kansen bieden. Laat dat de uitdaging zijn voor de komende tijd. Als we daar in investeren zullen er nog vele mooie matches ontstaan op de arbeidsmarkt.”

Auteur: Ron van Kuijk

Meer informatie over WerkgeversServicepunt West-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Dragon Plastic Rotomoulding - Part of your success! Dragon Plastic Rotomoulding

Part of your success!