De biobased economy in Bergen op Zoom
- 11 nov., 2016
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Centre of Expertise Biobased Economy
Een schoonmaakdoekje van aardappelzetmeel. Een bidon van suikerriet. In Eindhoven hebben studenten van de Avans Hogeschool zelfs een heuse brug gebouwd. En dat allemaal van zogeheten biobased materiaal. Ook in Bergen op Zoom leeft de biobased economy.
Biobased economy, de gemiddelde mens zegt het niks, toch wordt het steeds belangrijker in ons leven. Weg van de olie als materiaal om plastic van te maken. En op naar plantaardige grondstoffen. Zoals suiker, zoals aardappelzetmeel. Want daar kun je ook prima plastic van maken. Bovendien is biobased vriendelijk voor het milieu. En het gaat niet ten koste van de voedselproductie.
"Alles wat biobased is, is eerst gegroeid. De suikerbiet, de mais, tomatenplantjes." Dat zegt wethouder Arjan van der Weegen uit Bergen op Zoom. Dat hij zich met biobased bezighoudt, is geen toeval. Bergen op Zoom kent op het terrein van Sabic de Green Chemistry Campus. Bedrijven die samen proberen de innovatieve weg van de groene chemie te bewandelen.
En Bergen op Zoom is ook de stad waar op 11 november in de Kortemeestraat een popupwinkel opent die helemaal in het teken staat van biobased. "We willen mensen laten zien wat biobased is. Een deskundige uit Wageningen heeft gezegd dat als je biobased tot een succes wilt maken, je daar mensen in moet betrekken."
Bezoekers wandelen straks binnen en komen meteen in een kas terecht. Ze zien er plantaardige producten. Kunnen de mais, de aardappel, het tomatenplantje gewoon aanraken. Erboven wat ervan is gemaakt, van een lamp tot zelfs een surfboard of schoenen. Veel duidelijker kan biobased niet worden.
Popupwinkel
Voor de popupwinkel werkt de gemeente Bergen op Zoom samen met Huub Looze uit Rotterdam. Bekend van ontwerpbureau HBLZ. Looze is een ontwerper die veel werkt met biobased materiaal. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor zorgde dat in de popupwinkel een vloerkleed is te zien dat is ontworpen door de kunstenares Christien Meindertsma. Ze was winnaar op de recente Dutch Design Week met een stoel gemaakt van biobased materiaal. Ook het kleed is uiteraard van plantaardig materiaal. "Kunstenaars zijn er heel ver mee, het gebruik van dit soort materiaal", aldus Van der Weegen.
Zij zijn als het ware de voorlopers, zoeken creatieve manieren om de nieuwe weg te bewandelen. Daarom ook is er vanuit de popup ook samenwerking met studenten en oud-studenten beeldende kunst en vormgeving van AKV St. Joost uit Breda, waar Huub Looze les aan geeft.
Workshops
Na de kas komen bezoekers van de popup terecht op een plek waar workshops worden gehouden. Waar gewerkt kan worden met biobased materiaal. "In een half uur maak je van aardappels plastic." Artists in residence Thomas Kanters en Andre Bombera werken live aan hun nieuwste projecten en exposeren met hun eigen werk. Zo heeft Thomas Kanters een racefiets ontwikkeld waarbij het frame voor een groot gedeelte van vlas gemaakt is.
En nog verder in het pand van 300 vierkante meter een plek waar filmpjes zijn te zien over biobased projecten. En al heet de popup een winkel, wat er ligt aan producten is niet te koop, alleen te zien. Wil je toch heel graag die ene lamp die je in de winkel ziet? Uiteraard kan verwijst de popupwinkel door naar de verkoper van dat product.
Plan is de popup open te houden tot eind januari. De openingstijden zijn op woensdagen van 12.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 12.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Ook tijdens alle koopzondagen gaan de deuren open.
Bron: BN DeStem
Meer informatie over Centre of Expertise Biobased Economy:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!