De Cleantech Regio: drie technologieën voor duurzaamheid
- 4 sep., 2018
- Technologie
- Bron: Cleantech Regio
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar tegenwoordig in rap tempo op. Denk bijvoorbeeld aan de vele toepassingsmogelijkheden van big data en de nieuwste productiemogelijkheden van grondstoffen. Deze ontwikkelingen vormen een belangrijke sleutel in het creëren van een schone, energiezuinige en circulaire wereld, de ambitie van de Cleantech Regio.
De Cleantech Regio is zowel een gebied als een samenwerkingsverband. Het gebied beslaat de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. In dit gebied werken ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoekers samen aan verschillende technologieën om de economie en samenleving te verduurzamen.
Meer met minder
Cleantech staat voor meer met minder. Meer productiviteit, meer banen en meer efficiency. Met minder energieverbruik, minder verspilling van grondstoffen en minder impact op het milieu. De Cleantech Regio realiseert de nodige veranderingen op allerlei terreinen: energietransitie, circulaire economie, vervoer en bereikbaarheid, wonen en leefomgeving, onderwijs en arbeidsmarkt.
Een schone toekomst
Lees hier over drie veelbelovende voorbeelden van ontwikkelingen waarmee de Cleantech Regio werkt aan een schone toekomst.
Intelligente TransportSystemen (ITS)
Intelligente TransportSystemen (ITS) maken gebruik van data, informatiediensten en internettoepassingen om transportbewegingen te versoepelen. Minder bekend is dat ITS ook een rol kan spelen in het verduurzamen van vervoer en het verbeteren van de leefomgeving. De Cleantech Regio is koploper op het gebied van ITS en toepassingen hiervan. Zo heeft de regio via het overkoepelende verkeersmanagementsysteem, DevIS, een toepassing gerealiseerd om fietsgebruik te stimuleren: als het regent of als er regen is voorspeld, krijgen fietsers vaker groen licht. Ook is in Deventer de eerste fietsenstalling op DevIS aangesloten, waardoor fietsers via Open Data op afstand kunnen worden geïnformeerd. Daarnaast neemt de regio deel aan het Partnership Talking Traffic. Via dit project worden ongeveer 65 interactieve verkeersregelinstallaties (iVRI’s) geplaatst. Deze intelligente verkeerslichten zenden niet alleen verkeersinformatie naar voertuigen en fietsers, maar ontvangen ook data van hen. Zo kunnen zij de verkeersbewegingen optimaliseren en wordt de doorstroming en de bereikbaarheid van het wegennet vergroot. Dit betekent minder files én minder CO2-uitstoot, aangezien de CO2-uitstoot van auto’s het hoogste is in de file.
Innovatie alternatieve eiwitten
Voor de productie van dierlijke eiwitten worden veel grondstoffen en ruimte gebruikt en vindt er een grote uitstoot plaats van broeikasgassen. Om energieneutraal te worden is het daarom belangrijk om over te stappen naar een grotere consumptie van milieuvriendelijkere alternatieve eiwitten. Nederlanders eten gemiddeld nog steeds veel vlees, vis, zuivel en eieren, ondanks de groeiende populariteit van plantaardige variaties hierop. Om meer mensen te laten kiezen voor duurzame, plantaardige producten, is meer innovatie en stimulatie nodig. Daarom wil de Cleantech Regio zich profileren als Eiwittenhotspot. In deze hotspot kunnen marktpartijen zich vestigen en faciliteiten delen (bijvoorbeeld voor onderzoek, productie, opslag, verkoop en demonstraties). Ook kan het publiek hier kennis maken met nieuw ontwikkelde producten. Cleantech Regio helpt met het verbinden van partijen, het vinden van financiering van de ontwikkelingskosten en de uitwerking van de plannen.
Ontwikkeling bioplastics
De Cleantech Regio zet zich ook in voor de realisatie van een bioplasticsfabriek in de regio. Hiervoor wordt een pilotfabriek voor polymelkzuur (PLA) uit Groningen verplaatst naar de Cleantech Regio en geoptimaliseerd. PLA is een bioplastic dat niet alleen wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, maar ook biologisch afbreekbaar is. Daarnaast worden er bij de fabricage van bioplastics minder broeikasgassen uitgestoten dan bij gewone plastics, omdat ze bij lagere temperaturen gevormd kunnen worden. Op de technologieën die worden toegepast om dit type bioplastics te maken is al een patentstatus verkregen, maar de geoptimaliseerde productielijn is nog niet voltooid vanwege het ontbreken van locatie en voldoende financiering. De voltooiing van deze productielijn zal bijdragen aan het oplossen van het afvalprobleem van plastics en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook kunnen op termijn laagwaardige organische reststromen in de productie worden verwerkt. Als alles volgens plan gaat is de fabriek in 2019 actief in de Cleantech Regio.
Meer informatie over Cleantech Regio:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!