De spil in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen: Pivot Park
- 3 jan., 2018
- Innovatie & MVO
- Bron: Brabant Magazine
Brabant heeft veel innovatieve bedrijven. Om die innovatie te ondersteunen, is het zaak om bedrijven te laten samenwerken op campussen of in clusters. Zo krijg je toplocaties, topbedrijven en topsectoren. Brabant Magazine zette een aantal campussen in de spotlights. Deze keer: Pivot Park.
Jonge campus
Het Pivot Park draait om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het kwam er in februari 2012, nadat het Amerikaanse farmabedrijf MSD (het vroegere Organon) een reorganisatie doorvoerde bij de vestiging in Oss. Die zou ten koste gaan van 1.100 banen, vooral in onderzoek en ontwikkeling. De provincie, het rijk, de gemeente, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM); iedereen sprong in de bres om zo veel mogelijk werkgelegenheid voor Oss en Brabant te behouden. Op het Pivot Park zijn op dit moment 41 bedrijven gevestigd, waar samen ruim 500 mensen werken.
Verschillende gebouwen
In verschillende gebouwen op het Pivot Park zijn laboratoria voor disciplines als medische chemie, farmacologie, moleculaire biologie en celkweek, inclusief kantoren en vergaderruimtes. De gebouwen zijn in 2014 allemaal vernoemd naar wetenschappers. De bekendste zijn Antoni van Leeuwenhoek, Alfred Nobel en Saal van Zwanenberg. Startende en groeiende bedrijven kunnen zich er vestigen. Ze kunnen laboratoriumruimte huren, kort- of langdurig. Klein of groter. Of samen ruimte delen voor onderzoek of kennisuitwisseling. Op die manier kunnen nieuwe medicijnen het snelst en best ontwikkeld worden.
Betere infrastructuur
“Wij werken aan een groeiend park met een verbeterde infrastructuur”, zegt directeur Mirjam Mol. Sinds het begin is zij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Pivot Park. “We komen van een werkomgeving met 1 gebruiker (Organon, later MSD, red.), waarbij behalve kleinere laboratoria ook grotere laboratoria van wel 250 m² met veel apparatuur aanwezig zijn. Onze jonge bedrijven op de campus hebben behoefte aan kleinere labs, soms is 50 m² al genoeg. Alle kleinere ruimten zijn nu verhuurd, dus we moeten de grote ruimten kleiner maken. De € 13,9 miljoen die we recent van de provincie hebben geleend, gaan we ook daarvoor gebruiken. Het terrein en de gebouwen moeten daarnaast meer een campusgevoel geven.“
Duurzaam
Met de lening wil de provincie eraan bijdragen dat het Pivot Park op langere termijn duurzaam kan worden geëxploiteerd. Private investeerders kunnen de campus dan overnemen.Voor de ontwikkeling van een park als Pivot moet je de tijd hebben, zegt Mol. “We groeien met het aantal bedrijven. Recentelijk zijn er nog 3 bijgekomen, wat het totaal op 41 bedrijven brengt met samen ruim 500 personeelsleden. En die bedrijven zelf groeien ook. Nu is het zaak de aansluiting met het onderwijs te verbeteren. En het helpt ook als starters het heel goed doen, zoals Acerta Pharma. In 5 jaar tijd van start-up naar een bedrijf waarin een internationale geneesmiddelenproducent recent miljarden heeft geïnvesteerd.”
Innatoss Laboratories
Eén van de bedrijven op Pivot Park is Innatoss Laboratories. Dat werkt aan testen die infectieziekten als Q-koorts en de ziekte van Lyme moeten tegen gaan. Er werken 13 mensen, het bedrijf bestaat bijna 5 jaar. “Voor ons zit de winst van een campus vooral in de mogelijkheid om gericht te kunnen samenwerken”, zegt directeur Anja Garritsen van Innatoss.
Daarom huurt Innatoss laboratoriumruimten op het Pivot Park. “We gebruiken bijvoorbeeld meetapparatuur van de buren, het screeningcenter. Het Park biedt praktische service. Het is erg prettig dat je de milieuvergunningen en de afvoer van het milieu-afval via het Park kunt doen. Daar moet je wel voor betalen, maar je hoeft het niet zelf te regelen.”
Flex lab
Voor bedrijven die daar behoefte aan hebben is er een flexlab dat je met andere bedrijven kunt delen”. Garritsen vindt het belangrijk dat je op zo’n campus veel mensen kent en dus relatief makkelijk weet wie je waarvoor moet hebben als het nodig is. En dit is een goede basis voor verdere samenwerking.
Bekijk voor aanvullend beeldmateriaal het oorspronkelijke artikel in Brabant Magazine. |
Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!