De toekomst van kantoren volgens HEVO
- 21 apr., 2020
- Bouw
- Bron: HEVO
Door de coronacrisis werken veel mensen ineens vanuit huis. Daardoor staan kantoren leeg en gaan bedrijven anders tegen het werken op kantoor aankijken. Ook bij HEVO, specialist in huisvesting en vastgoed, denken ze na over de toekomst van kantoren.
Als we een nieuw kantorenproject beginnen, onderzoeken we met onze opdrachtgevers eerst de vraag waarom ze de huisvesting willen veranderen. HEVO vindt dat nieuwe huisvesting moet bijdragen aan datgene waar de organisatie voor staat. We veranderen niet om te veranderen. We kijken goed naar de cultuur van een organisatie en de uitstraling die daarbij hoort. Want die uitstraling wordt gezien door de medewerkers die je wilt aanspreken: het laat iets zien van de ambitie van de organisatie. Belangrijk daarbij is dat de uitstraling de kern van het bedrijf moet raken. Het moet kloppen.
Holistische blik
Steeds vaker zien organisaties in dat het niet gaat om een nieuwe plek of een nieuwe inrichting, maar dat die kantooromgeving in feite een productiemiddel is dat veel waarde kan opleveren. Maar het levert alleen waarde als het personeel er goed in kan functioneren. Daarom is het belangrijk dat huisvesting niet wordt gezien als een project van facilitaire zaken, maar dat er met een holistische blik wordt gekeken naar de werkomgeving. Een onderwerp dat thuishoort bij de CEO en de CFO maar waarbij ook de HR-afdeling een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld om inzichten te delen over de mobiliteit van medewerkers en hoe vaak ze op kantoor zitten.
Prettig en productief werken
Hoewel we in Nederland al ruim twintig jaar ervaring hebben met het faciliteren van prettig en productief werken, passend bij de activiteit die wordt gedaan (ook wel activiteitgerelateerd of tijds- en plaatsonafhankelijk werken genoemd), zijn er nog steeds organisaties waar de werkplek leidend is en iedereen zijn eigen werkplek heeft. Het is geen verrassing dat organisaties die al gewend waren aan activiteitgerelateerd werken, in de huidige coronacrisis beter uit de voeten kunnen. Flexibeler en met relatief simpele aanpassingen kunnen zij hun werk voortzetten. Ook valt op dat organisaties die op ICT-gebied alles gereed hadden om digitaal op afstand te werken, en dat nu ook doen, voor de coronacrisis toch redelijk traditioneel werkten. Ze beschikten wel over de middelen om op afstand te werken maar deden het niet, omdat het niet nodig was, niet toegestaan was, of teveel drempels kende.
Vertrouwen in zelfstandige professionals
Met de noodzaak die er sinds de coronacrisis is om thuis te werken, krijgt elke organisatie in sneltreinvaart ervaring met werken op afstand en wordt het bewijs dat het kán er meteen bij geleverd. Men komt er misschien zelfs achter dat het op sommige punten beter functioneert dan de ‘normale’ manier van werken. Daardoor zal nu in veel organisaties anders worden gedacht over tijds- en plaatsonafhankelijk werken en zal bij veel bedrijven na de crisis het gesprek worden gevoerd hoe hieruit blijvend een andere manier van werken kan evolueren. De situatie waarin we nu zitten biedt veel inzichten, lokt nieuw gedrag uit en vraagt om vertrouwen in de zelfstandig werkende professionals.
Lees het complete artikel op de website van HEVO.
Meer informatie over HEVO B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!