Dutch Agri Food Week: grote rol voor HAS in Noordoost-Brabant én Noord-Limburg

  • Onderwijs & Training
  • Bron: HAS Hogeschool

Met een knal een en hoop confetti werd afgelopen vrijdag bij HAS Hogeschool onder het oog van zo’n 300 aanwezigen in Den Bosch de Grow Campus geopend. Ook de rest van de week was HAS Hogeschool bij diverse evenementen betrokken.

Dutch Agri Food Week: grote rol voor HAS in Noordoost-Brabant én Noord-Limburg

Het was een belangrijk onderdeel van de Dutch Agri Food Week, van 12-20 oktober gehouden door de Agri Food Capital, Food Valley NL, Greenport WestlandOostland en Brightlands Greenport Venlo – met support van de Topsector Agri & Food. Het doel van de eerste editie van deze week? Innovatie bevorderen, kennisdelen en vooral ook genieten van gezonde voeding.

Deuren openzetten

Met de Dutch Agri Food Week wil de sector laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. Door hun deuren open te zetten, willen de betrokken partijen open en helder zijn en het contact met de samenleving versterken. De Dutch Agri Food Week omvatte een aantal bestaande en nieuwe evenementen in verschillende regio’s en werd op 12 oktober tijdens de Food Valley Expo in Wageningen officieel geopend. Tijdens de week waren er daarnaast evenementen in het Westland, Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. Zowel de vestiging van de HAS in Den Bosch als die in Venlo waren bij een aantal evenementen betrokken.

Trends en concepten in food

Zo werden in Venlo in het Co-Creation Lab een seminar Hightech & Agri Accelerator en een bijeenkomst over Trendforecasting in Food-design gehouden. Die tweede bijeenkomst was een samenwerking tussen Blue Innovation, HAS Hogeschool en gecertificeerd trend-forecasting bureau Studio Baan. Er werd gesproken over vernieuwende foodconcepten en trend rondom food design. Docent Marc Pruijssers de moderator en hadden onder meer adviseur Peter Scheer en oud-studenten Dries Habraken en Rik de Hek van PIT Food Concepts een bijdrage.

Groente vanuit verschillende perspectieven

Ook hield BrightBox open dag en was er de Masterclass ‘Van Blue Economy naar Blue Innovation’ In deze masterclass presenteert Desiree Driesenaar, Blue Economy Expert, samen met HAS Hogeschool tastbare voorbeelden en innovaties voor voeding en welke mogelijkheden er allemaal nog meer zijn met de natuur als basis. Docent Gert-Jan van Delft was hierbij betrokken. Tot slot was er nog de bijeenkomst de Kracht van Groente.  Diverse partijen worden hier samengebracht om groente vanuit economisch, culinair, gezondheid en duurzaam perspectief te belichten. Onder meer lector Annet Roodenburg en docent Roos Leufkens kwamen aan het woord.

Kick-off Grow Campus

In Den Bosch was de kick-off van de Grow Campus de belangrijkste bijeenkomst. De Grow Campus ziet zichzelf als dé nieuwe toplocatie in Noordoost-Brabant waar start-ups en (mkb-)ondernemers samen met studenten, onderzoekers en experts werken aan het versterken van de agrofoodsector. 90 partijen hebben zich inmiddels aan de Grow Campus verbonden. De campus wil zich onderscheiden van andere agrofood-campussen door zich te richten op talentontwikkeling, het ondersteunen van het MKB en zich te richten op een aantal specialisaties: retail & marketing, smart technology en sociale innovatie. Lector Harry van Delft vertelde iets over het Consumer Lab, een van de faciliteiten waarmee de HAS aan de Grow Campus verbonden is.

Opening Insectlab

Naast de kick-off van de Grow Campus werd ook het Insectlab op het HAS-terrein officieel geopend: een nieuwe faciliteit voor opleiding, praktijkonderzoek en optimalisatie (opschaling) van duurzame eiwitproductie uit insecten voor food, feed en andere duurzame toepassingen. Een dag later was er een open doors op de HAS: een publieksevenement waar Noordoost-Brabantse bedrijven hun nieuwste innovaties laten zien. Ook was ’s avonds de finale van Keukenbazen, een kookwedstrijd voor kookteams van 10-12 jarigen uit Oss, Uden, Veghel, Boxmeer, ’s-Hertogenbosch en Cuijk. De Dutch Agri Food Week was een succes en zal een jaarlijks evenement worden. Ook volgend jaar zal dat weer zijn op basis van een roulatiesysteem waarbij verschillende regio’s om de beurt evenementen organiseren.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

VVV Noordoost-Brabant Gasten Gelukkiger Maken

VVV Noordoost-Brabant is dé duurzame (marketing)partner van het vrijetijdsdomein