Eerste innovatiecontract voor Radboud Universiteit
- 5 nov., 2012
- Innovatie & MVO
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
De Zonnecelgroep van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft het eerste innovatiecontract naar aanleiding van het nieuwe topsectorenbeleid van de overheid getekend.
Voorbeeld
Het zonnecelonderzoek van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit trekt al jaren de aandacht van partijen uit het bedrijfsleven. Het is een prima voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek kan leiden tot belangrijke innovaties en kansen voor bestaande en nieuwe bedrijven.
Het is daarom niet verwonderlijk dat het eerste innovatiecontract binnen het nieuwe topsectorenbeleid van de overheid is getekend met de zonnecelgroep van het IMM.
Wereldrecords
De onderzoeksgroep houdt zich bezig met het zoeken naar de beste kristalstructuren om zonlicht om te zetten in elektriciteit; methoden om die kristallen goedkoop te produceren en manieren om zoveel mogelijk licht op de zonnecel te laten vallen. Dit Nijmeegse onderzoek heeft al meerdere wereldrecords in omzettingsrendement opgeleverd.
Ruimtevaart
Het nieuwe onderzoek dat voortvloeit uit het topsectorenbeleid, zal de kennispositie van het Nijmeegse zonnecelonderzoek verder uitbouwen en in samenwerking met het bedrijfsleven zal de toepassing van de ontwikkelde cellen voor onder meer de ruimtevaart worden onderzocht.
Achtergrond
Met het topsectorenbeleid wil de overheid een negental sectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt, nog sterker maken. Om dat te bereiken, gaan overheid, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra in deze sectoren samenwerken aan kennis en innovatie. De afspraken binnen deze Topconsortia Kennis en Innovatie (TKI's) zijn vastgelegd in zogeheten innovatiecontracten. Afgelopen week zijn binnen de topsector Energie de eerste contracten getekend.
Video bij artikel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!