Electrawinds start met productie biodiesel uit dierlijke afvalvetten
- 3 jan., 2013
- Innovatie & MVO
- Bron: Zeeland Seaports
De renovatie van de biodieselplant Sluiskil (NL) is na de overname door Electrawinds afgerond. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in de verdere differentiatie van de biomassa afdeling.
Het groenestroombedrijf Electrawinds is gestart met de productie van biodiesel uit dierlijke afvalvetten. Na de overname in april 2012 van een biodieselfabriek in Nederland, is de bestaande infrastructuur aangepast en gerenoveerd en de product ie hernomen. Voor Electrawinds is de productie van biodiesel een nieuwe bedrijfstak die past in de verdere differentiatie van de biomassa afdeling.
De biodieselfabriek in Sluiskil dateert van 2008 en was -afgezien van een korte opstartperiode- nooit operationeel. De overname door Electrawinds maakt een doorstart mogelijk. De opslag- en productie-eenheid met bijhorende kantoren beslaan een oppervlakte van zo'n 21.500 m2. Het bedrijfsterrein heeft directe toegang (met eigen loskade) tot het kanaal Gent-Terneuzen en beschikt over een opslagcapaciteit tot 25.000 ton.
Sinds de overname is Electrawinds als meerderheidsaandeelhouder (70%) verantwoordelijk voor alle operationele, logistieke en commerciële activiteiten. Onder de nieuwe naam Electrawinds GreenFuel is het productieproces gerenoveerd en aangepast voor de aanmaak van zogenaamde 2de generatie biodiesel (biodiesel afkomstig van afvalstromen). Electrawinds heeft een ruime ervaring met dergelijke grondstoffen. Sinds 2005 heeft het energiebedrijf geïnvesteerd in drie biofuelcentrales die elektriciteit produceren uit dierlijke afvalproducten van het type CAT I. Deze afvalvetten zijn niet langer geschikt zijn voor consumptie en worden na raffinage gebruikt als brandstof voor energieproductie.
Luc Desender, CEO Electrawinds : "Voor Electrawinds is dit andermaal pionierswerk maar de ervaring die ons team heeft opgebouwd in de biofuelcentrales van Oostende en Moeskroen in combinatie met de aanwezige kennis in het overgenomen bedrijf, maakt dat we snel tot een succes konden komen". De integratie van GreenFuel in de Electrawinds groep versterkt de eigen marktpositie in biofuels. Samen met de bouw van het rendering bedrijf Energo Zelena in Servië wordt zowel de in- als output zijde verstevigd.
Eens de biodieselfabriek op volle capaciteit draait, kan tot 250.000 ton per jaar worden geproduceerd. GreenFuel heeft op vandaag zo'n 30 medewerkers.
Luc Desender, CEO Electrawinds : "Hernieuwbare energieproductie blijft onze core business maar we hebben nu de strategische keuze om van onze vetten ook biobrandstof te maken voor transport. Naargelang de marktomstandigheden kunnen we switchen tussen energie- en/of biodieselproductie".
Electrawinds zal de biodiesel verhandelen op de Europese markt. Volgens een Europese richtlijn moeten fossiele brandstoffen tegen 2020 tot 10% opgemengd worden met biodiesel. De productie van biodiesel uit secundaire grondstoffen (afvalproducten) wordt sterk aangemoedigd omwille van het milieuvoordeel ten opzichte van primaire grondstoffen zoals plantaardige oliën.
Meer informatie over North Sea Port:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!