Geen knelpunten en hoge arbeidskosten meer dankzij een goed geplaatste doosopzetter

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Lenze

Om een snel toenemend aantal tijdens de drukke verkoopweekenden bestelde mobiele telefoons te verzenden, zette een internationaal logistiek bedrijf op zondagen dure arbeidskrachten in om dozen op te zetten en de onderkant ervan af te tapen, zodat de bestelde telefoons op maandag konden worden ingepakt en verzonden.

Geen knelpunten en hoge arbeidskosten meer dankzij een goed geplaatste doosopzetter

Omdat de dozen op zondag haastig moesten worden opgezet, namen de arbeidskosten toe (langere werktijden en een hoge overwerkvergoeding), werd er inefficiënter gewerkt op de verzendafdeling (medewerkers die normaal geen dozen opzetten, werden ingezet om sneller te kunnen werken), werden er te veel dozen verkeerd opgezet en kon zelfs het productieschema niet meer worden aangehouden doordat veel batchorders tot pieken en dalen leidden voor het opzetten van dozen. Door al dat haastwerk op zondag werden dozen bovendien vaak zomaar ergens neergezet in het magazijn. Zo stonden ook de gangpaden van de verpakkingsstations algauw vol met dozen die gevuld en verzonden moesten worden.

Het grote probleem van de klant was echter hoe die de arbeidskosten kon verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dozen en de daarop volgende palletladingen kon verhogen. Andere problemen waren de inconsistente kwaliteit van de dozen en het aantal gevormde dozen met niet-haakse hoeken.

Waarom haakse dozen belangrijk zijn

Door niet-haakse hoeken kan tijdens het transport ladingschade ontstaan. Haakse dozen zijn eenvoudiger te vullen, te stapelen, op te slaan en te verzenden. Dozen waarvan de zijden niet haaks zijn en niet verticaal zijn uitgelijnd, hebben tot wel 30% minder stapelkracht. Bij gebruik van een doosafnameysteem zorgen haakse dozen voor een kortere verwerkingstijd en minder problemen. Haakse dozen zijn gemakkelijker te hanteren en veroorzaken geen problemen bij het wikkelen van de pallet.

Voor het handmatig opzetten van een doos zijn eigenlijk drie handen nodig: twee handen om de doos op te zetten en die zodanig vast te houden dat die haaks is en een derde hand om vervolgens de kleppen aan de onderkant af te tapen. Zonder die derde hand moet met de ene hand de doos haaks worden gehouden, terwijl met de andere de tapedispenser moet worden bediend. Het resultaat is dan niet altijd hetzelfde.

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat bedrijven die kleine aantallen of hoeveelheden verzenden tijdelijke arbeidskrachten inzetten om dozen op te zetten, was in het bovenstaande voorbeeld de vraag in het weekend steeds beduidend groter dan die op een doordeweekse dag. Daardoor waren de dozen die op zondag werden opgezet slechter van kwaliteit en was het opzetten ervan bovendien duurder.

Doosopzetters zijn de oplossing

Bepalen of een doosopzetter financieel zinvol is, kan soms best lastig zijn. Bedrijven moeten het volume en de kosten van het handmatig opzetten afwegen tegen de voordelen van een doosopzetmachine. In het voorbeeld hierboven bleek een automatische dozenopzetmachine echter een doeltreffende oplossing voor zowel de kosten als de kwaliteitsproblemen.
De nieuwe doosopzetter kon de vraag namelijk gemakkelijk bijhouden. Ook het omstellen naar andere doosformaten voor verschillende verpakkingen was snel en eenvoudig uit te voeren. Met de machine kan voldoende op de arbeidskosten worden bespaard om automatisering van het dozen opzetten te rechtvaardigen.

Toen op zondagen dure arbeidskrachten werden ingezet, bedroegen de kosten van het handmatig opzetten en aan de onderkant tapen van dozen gemiddeld 6,7 cent per doos. Door hetzelfde aantal dozen door de nieuwe doosopzetter te laten vormen, vielen de kosten van het handmatig opzetten en tapen weg en hoefde er alleen nog rekening te worden gehouden met de arbeidskosten van het regelmatig omstellen naar andere doosformaten en het bijvullen van het magazijn, waardoor de gemiddelde kosten uiteindelijk nog maar 1,5 cent per doos bedroegen. Een besparing van 77 procent!

Het jaarlijks rendement op kapitaal, op basis van een kostenbesparing van meer dan vijf cent per doos per dag, was hoger dan de door het bedrijf gestelde ondergrens voor de aanschaf van de machine. “De doosopzetter werkt altijd gewoon door. Hij is sneller en goedkoper dan handarbeid en de dozen zijn van hoge kwaliteit.” 

Meer informatie over LENZE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!