Gemeente Overbetuwe koopt energie duurzaam en lokaal in
- 10 aug., 2017
- Innovatie & MVO
- Bron: Gemeente Overbetuwe
De gemeente Overbetuwe is een van de zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen die binnen vijf jaar voor hun eigen elektriciteit gebruik gaan maken van duurzame energiebronnen in de eigen regio.
Energie uit wind, zon en water laat straks het lantaarnlicht branden in duizenden straten. Het is voor het eerst dat Nederlandse gemeenten de inkoop van elektriciteit koppelen aan de voorwaarde van 100 % duurzame en lokale opwek. De zeventien gemeenten bekrachtigden de afspraken hierover op 7 juli in Landerij de Park, in Park Lingezegen in Elst.
Volledige duurzame lokale opwek
De 17 gemeenten gaan de elektriciteit die nodig is voor de gemeentelijke wijkcentra, sporthallen, straatverlichting, gemeentehuizen enzovoorts, inkopen uit hernieuwbare energiebronnen uit de eigen omgeving aanboren, zoals windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Doel: een lokale overheid die zo snel mogelijk energieneutraal is. De gemeenten kopen hun elektriciteit in bij de Groene Stroomfabriek uit Nijmegen, die de energie op zijn beurt weer haalt bij lokale projecten uit de hele regio. Ook twee projecten uit Overbetuwe zijn in gesprek met de Groene Stroomfabriek om op termijn stroom te gaan leveren: het drijvend zonnepanelenveld in de Eisenhowerplas in Elst, en de zonnepanelen op een nog te bouwen bedrijfshal op bedrijventerrein Park15.
Wethouder Ben Ross van Overbetuwe (duurzaamheid): 'Er gebeurt al veel op het gebied van duurzame energie in onze gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een project als WatBeters in Heteren, dat we nu in alle dorpen willen gaan uitrollen. Als gemeente leveren we ook onze bijdrage, door nu zelf ook duurzaam in te gaan kopen bij lokale projecten.'
De samenwerkende 17 gemeenten in de aanbesteding zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.