Gemeente Roosendaal en Jongeren aan Slag slaan handen ineen tegen jeugdwerkloosheid

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Gemeente Roosendaal

Jeugdwerkloosheid is een veelbesproken onderwerp. Geen enkele stad ontkomt er aan, ook Roosendaal niet. In samenwerking met het succesvolle project Jongeren aan Slag kiest Roosendaal ervoor om dit dreigende probleem aan te pakken.

Gemeente Roosendaal en Jongeren aan Slag slaan handen ineen tegen jeugdwerkloosheid

Op dinsdag 7 oktober vindt de kick-off van het project plaats dat als doel heeft jongeren met een WWB-uitkering zelfredzaam te maken en ze zo te begeleiden naar een baan of een gepaste studie.

Het geloof dat elke jongere over unieke talenten beschikt en deze kan inzetten om de regie over hun eigen toekomst in eigen hand te nemen, staat centraal binnen het gedachtegoed van Jongeren aan Slag. De coaches maken de jongeren bewust van hun talenten en dus hun mogelijkheden op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Vele jongeren zitten best lang thuis en zijn het geloof in eigen kunnen kwijt. De coaches zijn relatief jong en hun beleveniswereld staat niet ver van jongeren. Op deze manier kunnen zij makkelijker ‘levelen’ met de jongeren en ze op een positieve manier in hun eigen kracht zetten.

Mede-oprichter en coach Alexander Soares Silva: “Wij helpen jongeren arbeidsfit of studiefit worden en dat op een manier die het beste bij ze past. We praten niet alleen over jongeren, we praten liever met  jongeren. Wij zien de jongeren namelijk niet als het probleem, maar als een essentieel onderdeel van de oplossing. Wij gooien het balletje op en zij maken de homerun!”

Het project start in oktober met 20 jongeren, met als doel dat de jongeren eind februari 2015 weer op school zitten of een baan hebben. Tijdens het traject worden de jongeren klaargestoomd door middel van trainingen, workshops en inspiratiebijeenkomsten waarbij gastsprekers worden uitgenodigd die met hun levensverhalen de jongeren een duwtje in de juiste richting kunnen geven. De trainingen worden in de Bibliotheek VanNu gegeven.

Het traject bouwt op naar een netwerkbijeenkomst waar de jongeren gaan netwerken met potentiële werkgevers en opleidingsvertegenwoordigers. Uniek is dat de jongeren deze bijeenkomst zelf organiseren. De jongeren leren hoe het is om in projectteams samen te werken en hoe het is om bijvoorbeeld met planningen en draaiboeken om te gaan. Op deze manier creëert Jongeren aan Slag een echte werksituatie waar de jongeren enorm veel van opsteken. Daarnaast is het een mooi visitekaartje voor de jongere zelf.

Wethouder Hans Verbraak: “Ik ben verheugd over deze nieuwe samenwerking. Dat de methode van Jongeren aan Slag succesvol is, is inmiddels in andere gemeenten al bewezen. Meer dan de helft van de jongeren die deelnamen aan het project, hebben hun doel bereikt en de uitkering verlaten. Ik verwacht dat de methode ook onder de Roosendaalse jongeren zijn vruchten af zal werpen.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!