'Green Deal' ondertekend; Smart Maintenance belangrijk onderdeel
- 20 jan., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: World Class Maintenance
World Class Maintenance is gelieerd aan de FME en deze organisatie heeft op dinsdag 17 januari, samen met zestig andere partijen, de Green Deal duurzaam GWW 2.0 ondertekend.
Deze Green Deal heeft als ambitie om duurzaamheid in 2020 een integraal onderdeel te laten zijn van spoor- , grond-, water- en wegenbouw –projecten.
De ondertekening vond plaats in Rotterdam tijdens de Infratech, de belangrijkste beurs voor de infrastructuur in Nederland.
Met de Green Deal spreken de ondertekenaars af langdurig samen te werken aan duurzaamheid en mede daardoor de klimaatdoelstellingen van Nederland te behalen, door bijvoorbeeld in 2030 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen en een CO2 reductie te bewerkstelligen in 2020 van 20% ten opzichte van 1990. Het aandeel FME in deze Green Deal bestaat uit vier onderdelen waarvan Smart Maintenance een belangrijke is:
1. Smart Maintenance
Het eerste onderdeel gaat over de kennis die er bestaat over Smart Maintenance, ofwel slim onderhoud. FME gaat op zoek naar een ‘launching customer’ om zo de levensduur en duurzaamheid van infrastructuur te optimaliseren. De opgedane kennis wordt ingebracht in de Green Deal. Daarnaast promoot FME Smart Maintenance actief door zich in te zetten om de overheid en andere stakeholders deel te laten nemen in diverse demonstratieprojecten in de fieldlabs. FME werkt hierin nauw samen met Stichting World Class Maintenance.
2. Innovatie competitie
Duurzame innovaties uit de markt moeten proactief gestimuleerd worden. Daarom zal FME zich inzetten om samen met het ministerie van I & M via Rijkswaterstaat het voorbeeld van Defensie te volgen om een GWW Innovatie Competitie te organiseren.
3. Standaardisatie
Verdergaande standaardisatie van digitaliseringsprocessen in de GWW sector is ook waar FME op inzet. Daarbij is het noodzakelijk om meet alle partners de aansluiting te vinden tussen de digitalisering van gebouwen en die van GWW. FME stelt daar een strategie en visie voor op.
4. Total cost-of-ownership
Tot slot zal FME zich inzetten om samen met MKB Infra, met haar achterban co-creatie sessies te organiseren met gemeenten en bouwers. Doel is de infrastructuur innovatief en slim te vervangen en onderhouden. Alleen dan kan smart beheer en onderhoud mogelijk worden met als positieve opbrengst het verlangen van de totale kosten van het onderhoud en de milieudruk.
Naast FME tekende, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de ministeries van Economische Zaken en Wonen en Rijksdienst de GWW deal. Andere ondertekenaars zijn ProRail, alle provincies, de Unie van Waterschappen, gemeenten, (water) bouwbedrijven, havenbedrijven, drinkwaterbedrijven, toeleveranciers voor de bouw, adviesbureaus en kennisinstellingen.
Meer informatie over World Class Maintenance:
Bekijk het complete instantieprofiel