HAS Hogeschool en Technasium gaan meer samenwerken

  • Onderwijs & Training
  • Bron: HAS Hogeschool

De kruisbestuiving tussen groen en techniek is heel waardevol. Daarom tekenden HAS Hogeschool en de Stichting Technasium een convenant om hun samenwerking te bekrachtigen. Beide partijen hadden meerdere redenen om samen te werken.

HAS Hogeschool en Technasium gaan meer samenwerken

“Het convenant maakt het mogelijk havo- en vwo-leerlingen al vroeg kennis te laten maken met het hoger onderwijs”, stelde Renate Kamp, interim-directeur van de Stichting Technasium in een vraaggesprek dat zij voorafgaand aan het tekenmoment had met collegelid van HAS Hogeschool Jan Denissen, schoolleider Jeroen Kwaaitaal van het Van Cals College uit Nieuwegein en docent Milieukunde van HAS Hogeschool Dimitri Lamers. “Dit zorgt ervoor dat de scholier een betere studiekeuze kan maken.”

Onderwijsprogramma’s op elkaar aansluiten

Jan Denissen beaamt dit. “Niet alleen maken we door dit contactmoment meer scholieren enthousiast om bij ons te komen studeren, maar het zorgt er ook voor dat ze minder snel uitvallen. De scholier weet beter wat hij bij ons kan verwachten en zal een meer weloverwogen keuze maken.” Daarnaast wordt het onderwijs er aan beide kanten beter door. Renate: “Door docenten van het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs samen te laten werken, kunnen ze een slag maken in het op elkaar laten aansluiten van de onderwijsprogramma’s. Dit levert beter opgeleide studenten op.”

Enthousiast maken voor bèta-techniek

Naast dit alles zit het werkveld te springen om technici. Daarom zijn de technasia in het leven geroepen: zij proberen scholieren enthousiast te maken voor bèta-technisch onderwijs. Bij HAS Hogeschool worden groen en techniek bij verschillende opleidingen gecombineerd. Op dit moment werken vooral de opleidingen Milieukunde en Management van de Leefomgeving met de Stichting Techasium samen. In de toekomst zullen wellicht ook andere opleidingen aansluiten.

Praktijkonderwijs met échte opdrachten

Net al op HAS Hogeschool krijgen de scholieren op een technasium veel praktijkonderwijs, het liefste op basis van échte opdrachten uit het bedrijfsleven. Daarom zoeken technasia continu naar partners. De rol van HAS Hogeschool is die van expert: scholieren kunnen bijvoorbeeld bij hun meesterproef (soort profielwerkstuk) begeleiding krijgen van een docent van de HAS, maar ook mogen ze gebruik maken van de faciliteiten op de HAS. De HAS kan haar faciliteiten zo breed inzetten.

Voorbeeld onderzoeksproject

Vorig jaar deden 4 scholieren van het Eckartcollege uit Eindhoven een onderzoeksproject over het verwerken van organisch afval tot biofuels en kregen begeleiding van docent Milieukunde Rob Bakker. Niet verstrekte hij hun kennis, hij legde ook alles uit en hielp bij het opzetten van een proefopstelling. Het leverde de scholieren een goed punt op, maar ook meer kennis en enthousiasme voor techniek.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles