HAS Hogeschool groeit in studentenaantallen én in kwaliteit
- 15 jul., 2014
- Onderwijs & Training
- Bron: HAS Hogeschool
Steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding in de agro, food en groene ruimte aan HAS Hogeschool. De afgelopen jaren is HAS Hogeschool jaarlijks 15 tot 20 procent gegroeid.
In vijf jaar tijd groeide de instroom van ruim 400 naar ruim 1.000 studenten. “Ondanks de groei weten we onze kwaliteit te versterken”, aldus collegevoorzitter Dick Pouwels. Verschillende onderzoeken laten zien dat HAS Hogeschool groeit in kwaliteit, zoals de Nationale Studentenenquête (NSE), onderzoek naar de medewerkerstevredenheid en de Instellingstoets kwaliteitszorg. Met een 3,98 (schaal 1-5) in de NSE weet HAS Hogeschool haar positie in de top van de grotere hogescholen te versterken.
Meer diversiteit
“Kwantiteit en kwaliteit gaan bij HAS Hogeschool hand in hand en we zijn ambitieus op dit gebied.
Dit blijkt niet alleen uit de positieve scores die we hebben behaald. Ook de diversiteit binnen de instroom van studenten versterkt de kwaliteit. Vroeger had driekwart van de studenten een agrarische achtergrond , nu heeft driekwart van de studenten een andere achtergrond. Een grotere instroom is positief, want er is een grote vraag naar HAS’ers vanuit het bedrijfsleven. Kwaliteit wordt ook vormgegeven door onze studenten vanaf dag één in contact te brengen met het werkveld en dan het liefste de voorlopers. Dit is een win-winsituatie: voor ons, de studenten én de bedrijven,” stelt Dick Pouwels.
Goede resultaten
Dat kwantiteit en kwaliteit bij HAS Hogeschool gelijk op gaan, blijkt uit de goede resultaten van de Nationale Studentenenquête (NSE), medewerkerstevredenheid en de Instellingstoets kwaliteitszorg. De algemene studenttevredenheid in de NSE steeg van 3,93 naar 3,98 (schaal 1-5). De HAS verstevigt hiermee haar positie in de top van de middelgrote en grote hogescholen. Ook het tevredenheidsonderzoek onder medewerkers van afgelopen jaar leverde positieve resultaten op.
De algemene tevredenheid ligt op een 7,8 en het ziekteverzuim ligt significant lager dan het landelijk gemiddelde: 3,37% tegenover 4,20%.
Begin dit jaar heeft HAS Hogeschool een positieve instellingstoets kwaliteitszorg behaald. Een externe commissie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) beoordeelde het kwaliteitssysteem van de HAS en was onder de indruk van de mensgerichte benadering van de HAS, juist als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Ook waren zij onder de indruk van de bevlogenheid waarmee HAS’ers hun werk doen.
Numerus fixus
Dick Pouwels: “De komende jaren verwachten we verder door te groeien en willen we onze hoge kwaliteit behouden, zelfs verder versterken. Daarom hebben we met ingang van het studiejaar 2015-2016 besloten om een numerus fixus aan te vragen voor de unieke opleidingen Toegepaste Biologie en Food Design & Innovation.” Jaarlijks zal HAS Hogeschool respectievelijk maximaal 150 en 120 scholieren toelaten tot deze opleidingen in Den Bosch. “We hebben gekozen voor een decentrale selectie; scholieren worden toegelaten op basis van motivatie en competenties. Door deze actie te nemen, kunnen we excellent onderwijs blijven garanderen en blijft de uitstroom richting het beroepenveld op peil.”
Voor alle andere opleidingen geldt een open inschrijving. HAS Hogeschool gaat scholieren wel meer begeleiden om de juiste studiekeuze te maken.
De goede flow
Collegevoorzitter Dick Pouwels geniet van de ontwikkelingen op HAS Hogeschool: “We hebben nu de goede flow te pakken, zoals we zelf graag zeggen. Daar zijn we heel blij mee en dat willen we graag zo houden! Wel op onze eigen HAS-manier: met beide benen op de grond.”
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel