HAS Hogeschool wil zich nadrukkelijker laten zien in de Zuidwestelijke Delta

  • Onderwijs & Training
  • Bron: HAS Hogeschool

HAS Hogeschool richt haar pijlen sterker op de Zuidwestelijke delta. Godfried Hijl, directeur Ontwikkeling, verkent samen met 6 collega’s dit gebied dat West-Brabant, Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden omvat.

HAS Hogeschool wil zich nadrukkelijker laten zien in de Zuidwestelijke Delta

Godfried Hijl (links op de bank) met een deel van het team dat momenteel de Zuidwestelijke Delta verkent.

De Zuidwestelijke Delta behoort van oudsher tot het wervingsgebied van de HAS én is net als Noordoost-Brabant en Noord-Limburg een hotspot als het gaat om activiteiten in onze domeinen agro, food en leefomgeving. Godfried vertelt graag een en ander over wat de verkenning tot nu toe oplevert.

Wat is het doel van de verkenning?

“We willen ons nadrukkelijker laten zien in het gebied ten westen van Breda en ten zuiden van Rotterdam. Toen we begonnen, werden we aangenaam verrast: de HAS is er al behoorlijk actief. Een stevige instroom van 17 % komt uit deze regio. Binnen de verkenning brengen we in kaart waar de behoeftes liggen en hoe de HAS daarop kan inspelen. Dit doen we niet alleen, we doen dit samen met enkele grotere bedrijven uit deze regio, maar ook met de overheid en in samenwerking met collega-instellingen. Ook hopen we de instroom verder te verhogen met studenten uit die regio. Of ze naar Den Bosch of Venlo gaan, maakt niet uit.”

Hoe ziet dat er dan uit?

“We verbinden een aantal kennisthema’s aan activiteiten in de regio. Omdat je te maken hebt met een ander gebied, zijn dit niet precies dezelfde thema’s als in Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. Sociaaleconomisch is er in Zeeland bijvoorbeeld sprake van een leegloop. En wat betreft het gebied zelf hebben we te maken met veel water en klei. Het gebied in Zeeland heeft een stevig akkerbouwkarakter en ook dat brengt specifieke kansen met zich mee. De algemene trends zijn hetzelfde als in andere delen van Nederland. Dat vereist onderzoek en aanpassing van je strategie.”

Zijn jullie fysiek aanwezig in het gebied?

“We willen stevig samenwerken met het werkveld en niet te vergeten andere kennisinstellingen in de regio. Om ook fysiek in de regio de HAS te positioneren hebben we momenteel een bescheiden werkplek in Bergen op Zoom en zijn we met enige regelmaat aanwezig op De Rusthoeve op Colijnsplaat. Persoonlijk contact blijkt essentieel.”

Welke thema’s spelen er?

“Er zijn 4 voor de HAS relevante thema’s: Smart Farming (Hightech Agro), Biobased Economy, Bodem & Water en Consument & Foodketen. Er is in de Zuidwestelijke Delta veel akkerbouw en vollegronds groenteteelt. We gaan onze kennis over bijvoorbeeld Smart Farming daarop toespitsen. Op elk van die thema’s proberen we in samenwerking met het bedrijfsleven een kennis- en ontwikkelagenda te produceren. Op basis daarvan kunnen we onderzoeks- en opleidingsactiviteiten ontwikkelen. Natuurlijk via alle kanalen die we als HAS al hebben. Denk aan kennistransfer en bijvoorbeeld minors.”

Er loopt al een minor in Zeeland toch?

“Derdejaars studenten hebben op 16 juni 2016 hun zienswijze op het toekomstig ruimtegebruik op Schouwen-Duiveland gepresenteerd waarin de thema’s Agro- en Foodsector en de Leefomgeving centraal staan. Dit was een tussenpresentatie in het kader van hun minor ‘Ruimtegebruik NL 2030’. De presentaties beschrijven vanuit de verschillende invalshoeken de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van Schouwen-Duiveland met een minimale horizon van 2030.

Opdrachtgevers waren de gemeente Schouwen-Duiveland en Rijkswaterstaat. We werken hierin samen met medewerkers en studenten van Hogeschool Zeeland. De gemeente Schouwen-Duiveland gaat met behulp van de ideeën van de studenten een integrale gebiedsvisie opstellen. Op 30 juni 2016 was de eindpresentatie van deze minor ‘Ruimtegebruik NL 2030’ in het Topshuis op de Oosterscheldekering. Naast het presenteren van hun ideeën gaan de studenten ook een creatieve dialoog aan met de betrokken ondernemers.”

De Zuidwestelijke Delta was ook aanwezig op de Kennisexpositie tijdens het HAS Year Event?

“Ja, we hadden een aantal relaties uitgenodigd op de HAS voor een bijeenkomst met het team en hebben ook een rondje gemaakt over de Kennisexpositie. Er werden 11 beroepsopdrachten gepresenteerd die momenteel in de Zuidwestelijke Delta draaien. Een mooi moment waarop we konden laten zien wat we al doen. En dat gaan we de komende tijd verder uitbouwen.”

Meer weten over de verkenning van de Zuidwestelijke Delta en de projecten die er draaien? Contactpersoon is Marjet Overmars. Tel. 088-8903883 of M.Overmars@has.nl.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Jonkman Opleidingen Jonkman opleidingen

Úw partner in logistieke- en veiligheidsopleidingen!