Helicon-studenten duiken in duurzaam ondernemen

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Helicon MBO Boxtel

Het thema Duurzaamheid kwam donderdag 4 februari met al haar facetten aan bod tijdens de derde themabijeenkomst van de Topklas Veehouderij van Helicon MBO Boxtel.

Helicon-studenten duiken in duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de agrarische sector. Duurzaam ondernemen betekent niet alleen milieubelasting proberen te minimaliseren, maar ook toekomstbestendig ondernemen.

Milieubewust produceren

Dat duurzaam ondernemen niet gepaard hoeft te gaan met hogere productiekosten, laat Pieter van den Boomen van Champignonkwekerij Gemert zien, de gastheer van de dag. Met het afval van de kwekerij, ‘champost’, bespaart Pieter zelfs geld. Door de energie-inhoud van de champost op een slimme manier te gebruiken, kan het materiaal op een biologische manier worden gedroogd en vervolgens als grondstof worden ingezet in de tuinbouw. Dit bespaart niet alleen op afval(kosten) maar vervangt ook het gebruik van aardgas, omdat de warmte die bij dit proces vrijkomt kan worden ingezet bij het verwarmen van de kwekerij en de naastgelegen aardbeienkas. Na de rondleiding bij Champignonkwekerij Gemert, gingen de Helicon Topklas leerlingen in gesprek met Adrie Bekkers van Metallure en Frans van Haperen van Rabobank Peel Noord.

Toekomstbestendig ondernemen

Duurzaam ondernemen betekent ook toekomstbestendig ondernemen. Hoe de toekomst van ondernemen eruit gaat zien, werdvan twee kanten belicht. Vanuit een ondernemer en een geldverstrekker: Adrie Bekkers van Metallure en Frans van Haperen van Rabobank Peel Noord. Adrie was tot achterin de twintig varkenshouder. Al vanaf zijn zestiende was hij werkzaam in en actief met het uitbouwen van het ouderlijk bedrijf. Maar uiteindelijk besloot Adrie toch om niet verder te gaan in de varkenshouderij. Wat waren zijn beweegredenen om uit de sector te stappen? Zag hij geen toekomst meer in de varkenshouderij?

Circulair ondernemen

Frans van Haperen deelde de toekomstvisie van Rabobank met de Topklas. Een toekomst volgens het principe van circulair ondernemen. De duurzame circulaire economie is volgens Rabobank een veelbelovend alternatief voor het huidige model van 'take, make, waste'. De circulaire economie creëert waarde door ‘reuse, reduce en recycle’: minder verbruik van grondstoffen, het organiseren van hergebruik van materialen en samenwerking in de keten. Zien onze leerlingen de toekomst ook zo? De leerlingen waren zelf ook erg nieuwsgierig naar de criteria die een bank doet besluiten een financiering te verstrekken. Wat is in de ogen van de Rabobank een echte ondernemer? Vindt de bank je een betere klant als je veel innoveert? Deze discussie over ondernemen en financieren vormde een mooie afsluiting van deze themabijeenkomst. 

Meer informatie over Yuverta mbo Boxtel:

Bekijk het complete profiel

Jonkman Opleidingen Jonkman opleidingen

Úw partner in logistieke- en veiligheidsopleidingen!