Heros 20 jaar erfopvolger Cokesfabriek
- 1 dec., 2020
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Heros Sluiskil
Heros is inmiddels 20 jaar erfopvolger van de oude Cokesfabriek in Sluiskil. Op 1 augustus 1999 sloot de Association Coopérative Zélandaise de Carbonisation (ACZC) na 88 jaar haar deuren in Sluiskil. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk, maar het betekende tegelijk het begin van nieuwe bedrijvigheid.
Foto: Overdracht in 1999 met Clemens Heeren, Johan Martin, Gerrit Sluimer.
Ondertussen is Heros dus al twee decennia in de voormalige Cokesfabriek gevestigd. Het heeft zich in die periode ontwikkeld tot toonaangevend in Europa op het gebied van opwerking van AEC-bodemas. Om precies te zijn vond de officiële overdracht van ACZC plaats op 20 november 2000 door directeur Johan Martin aan Clemens Heeren en Gerrit Sluimer, de toenmalige eigenaren van Heros.
Het is nog maar enkele jaren geleden dat silo’s A, B en C zijn gesloopt. Ze werden in lang vervlogen tijden gebruikt om cokeskolen in te lossen. De oudste was meer dan honderd jaar oud. Vanuit de schepen werden de kolen opgeslagen in de silo’s en van daaruit gingen ze naar de ovens om er cokes van te maken. De cokes werden gebruikt als brandstof voor de hoogovens. Door de vrijkomende enorme hitte kon er ijzererts van worden gesmolten. De cokesfabriek was destijds toe aan vernieuwing van de ovens. Daarmee was een miljoeneninvestering gemoeid, terwijl kwaliteitscokes vanuit China in opkomst was. Daardoor kampte de fabriek in Sluiskil met overcapaciteit. Uiteindelijk werd besloten om te stoppen met de productie van cokes in Sluiskil.
Spandoeken
,,De sluiting van de oude cokesfabriek was een hele toestand met acties en spandoeken tot gevolg. De impact voor de economie en werkgelegenheid was dan ook groot. Van de ene op de andere dag verloren 282 mensen hun baan. Het was ook groot landelijk nieuws. Zo kan ik me herinneren dat de VPRO er op televisie uitgebreid aandacht aan schonk. Het was mooi dat een aantal mensen van de oude Cokesfabriek meteen aan de slag kon bij Heros”, blikt directeur Arie de Bode terug op de periode, die de verhuizing van Heros van Roosendaal naar Sluiskil inluidde.
Groei
In de beginjaren werd de berg bodemas in Sluiskil steeds groter. ,,Op een gegeven moment hadden we 1 miljoen ton bodemas op voorraad, maar in 2012 was die berg geslonken tot nagenoeg nihil”, vervolgt Arie. Het was het jaar dat de recyclingactiviteiten van Heros verkocht werden aan het Duitse Remex GmbH. Daardoor kon er flink worden geïnvesteerd in nieuwe installaties en zijn er veel meer groeimogelijkheden.
Duurzame oplossing
Op het Ecopark Terneuzen is sinds 2017 ook Tank Terminal Sluiskil (TTS) operationeel, actief op de nationale en internationale afvalwatermarkt. Hiermee is een duurzame oplossing gevonden voor de tanks van de voormalige biomassacentrale. Sinds 2018 is op het Eco Park Terneuzen ook Neste actief. In Sluiskil vindt voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen plaats voor de raffinage van renewable diesel in de fabriek van Neste in Rotterdam.
Heros is voornemens om een aanpalend gebied van 8 hectare aan te kopen, vanwege de snelle ontwikkelingen in de circulaire wereld, waarvoor het bedrijf uit Sluiskil grondstoffen levert. Dat betekent dat het bedrijfsterrein van Heros wordt uitgebreid van 35 hectare in het begin tot ruim 50 hectare vandaag de dag.
Meer informatie over HEROS SLUISKIL B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel