Heros Sluiskil in vakblad MRF
- 7 mrt., 2013
- Industrie
- Bron: Heros Sluiskil
In de laatste editie van het vakblad voor de metaalrecyclingindustrie stond een artikel over de ontwikkelingen bij Heros Sluiskil. Een greep uit dit verhaal.
Met de stelling “Dit is een bijzonder recyclingbedrijf” valt Jacco Maas, commercial manager scrap metal van Heros Sluiskil, met de deur in huis. “Wij hebben ons gespecialiseerd in de opwerking van bodemas. En de Heros Sluiskil-operatie is op dit gebied de grootste in Europa.”
Wij spreken Jacco in de vergaderzaal, waar een wand volledig wordt gesierd met foto’s van jeu de boules-ballen. Pardon? Ja, jeu de boules-ballen want lang niet al het bodemas komt in de vorm van fijnmazige as naar Heros. Jacco: “Die ballen halen we met grote regelmaat uit de binnenkomende bodemas. Blijkbaar gooien veel consumenten die ballen thuis in de Kliko.”
De metalen ballen verbranden niet en ze komen met grote regelmaat binnen en worden vervolgens verzameld in een heuse ballenbak op het terrein. Heros was oorspronkelijk gevestigd in Roosendaal en betrok in 2000 het 45 hectare omvattende HEROS Ecopark Terneuzen. Hier was tot 1998 de cokesfabriek ACZC gevestigd. Jacco: “Dit terrein gaf ons de ruimte om verder uit te breiden en heeft een uitstekende logistieke ligging, want het is vanuit heel Europa goed bereikbaar via de weg, het spoor en via het Kanaal van Gent naar Terneuzen. We hebben 500 meter kade tot onze beschikking waar flinke schepen soepel kunnen laden en lossen.”
Dubbele duurzaamheid
Bodemas is het product dat overblijft na de verbranding van huisafval in AVI’s. In dat as zit nog veel waardevol materiaal dat bij Heros op een hoogwaardig technologische wijze wordt gesorteerd en opgewerkt. Door die opwerking ontstaat uiteindelijk schoon bodemas, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor de fundering van wegen en als granulaat bijvoorbeeld betontegels. Het oorspronkelijke bodemas bevat nog veel metalen, ferro en non-ferro. Door die metalen er uit te filteren ontstaat tevens een stroom secundaire grondstoffen: ze gaan terug in de keten en worden weer nuttig gebruikt.
Op deze wijze slaat Heros een dubbele duurzaamheidsslag: zowel de bodemas als de metalen kunnen opnieuw worden gebruikt. Jacco: “Die metalen worden zoveel mogelijk op maat uit de bodemas gefilterd, schoon gemaakt en gesorteerd. Metaaldeeltjes sorteren we vanaf een grootte van 3 mm. Dat zijn de kleinste fracties en daarnaast sorteren we metaaldeeltjes in alle grotere maten.
Het grove schroot is ontdaan van ankers en gesloten objecten. Ankers bevatten veel waardevol koper en ook gesloten objecten halen we er uit, omdat de ijzersmelters die liever niet willen hebben vanwege mogelijke risico’s. Onze operatie levert uiteindelijk drie soorten materialen op: granulaten (de schone bodemas), ijzerschroot en non-ferro metalen.
Overigens: naast de eerder genoemde jeu de boules-ballen, treffen we ook andere wonderlijke voorwerpen aan in de aangeleverde bodemas: pistolen en granaten bijvoorbeeld. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten: zo’n vondst leidt tot inschakeling van politie en EOD en tot tijdelijke stilstand van de productie. Gelukkig zijn het uitzonderingen.”
Verdere verfijning
Op het terrein is duidelijk zichtbaar dat de rijke bodemas steeds armer wordt gemaakt: de metalen worden in fracties uitgefilterd, schoongemaakt, gesorteerd en getransporteerd. Op weg naar een volgend leven. Dat geldt uiteraard ook voor de schone bodemas. Jacco: “we zijn permanent op zoek naar mogelijkheden om het laatste en kleinste deeltje waardevol materiaal uit de bodemas te halen.
Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert ons extra inkomsten op. Heros deskundigen zoeken naar nieuwe technologie maar ook docenten en studenten van diverse technische opleidingen denken met ons mee. De TU-Delft is zo’n partner, die geregeld met suggesties komt voor verdere terugwinning van grondstoffen. Bij ons is er ruimte en bodemas genoeg om verder te experimenteren. Soms leidt dat tot zeer bruikbare technieken. Als de technieken bedrijfseconomisch interessant zijn gaan we een samenwerkingsverband aan en passen we de techniek in ons proces toe.
MRF: nuttig
Desgevraagd is Jacco buitengewoon positief over nut en noodzaak van het MRF-lidmaatschap: “Ik vind het niet meer dan logisch dat elk ordentelijk recyclingbedrijf lid is van de MRF. Dat geldt dus ook voor ons. Het is ook logisch, dat een grote onderneming, zoals Heros, voldoet aan de hoogste kwaliteits- en milieueisen. Wij gaan daarom ook verder dan de eisen voor de MRF-certificering. Wat mij betreft moet de MRF vooral bevorderen dat onzinnige regelgeving wordt afgeschaft.
Ik denk hierbij aan een enkele EVOA-bepaling die echt niet meer van deze tijd is. Daarnaast moet de MRF verder werken aan verbetering van het imago van de sector. Daar doen we als bedrijf trouwens zelf ook veel aan. Ik merk bij elk bezoek dat men positief verrast is door de efficiënte en verantwoorde wijzewaarop we hier ons werk doen.” Jacco besluit vol zelfvertrouwen met de stelling: “Gewoon laten zien wat je doet, is de beste bijdrage aan je imago.”
Eind maart 2012 heeft het Duitse recyclingbedrijf Remex Benelux GmbH Heros overgenomen. Heros blijft opereren onder dezelfde naam en de 85 medewerkers zijn mee overgegaan. Het Duitse Remex telt 28 vestigingen en is onderdeel van de multinational Remondis. Remondis telt 500 vestigingen over de hele wereld, had in 2011 een omzet van € 5,3 miljard en biedt werk aan zo’n 19.700 mensen. Ook MRFlid HKS maakt onderdeel uit van Remondis. |
Meer informatie over HEROS SLUISKIL B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel