Het eerste Nederlandse diploma is binnen voor groep nieuwkomers

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Koning Willem I College

Zestien nieuwkomers, bijna allen met Syrische of Eritrese roots, hebben met succes de (eenjarige) Entree-opleiding aan het Koning Willem I College afgerond. Onlangs vond op de kleinschalige en sfeervolle locatie aan de Weidonklaan de diploma-uitreiking plaats.

Het eerste Nederlandse diploma is binnen voor groep nieuwkomers

De bol-opleiding voor nieuwkomers in het kader van het zogeheten Schoolfirst-programma is het resultaat van een vruchtbaar samenwerkingsverband tussen Weener XL van de gemeente 's-Hertogenbosch en de KW1C-afdelingen Funderend Beroepsonderwijs en Educatie.

Trots en blijdschap

Trots en blijdschap waren van hun gezichten af te lezen. Met hun diploma onder de arm verzamelde een deel van de geslaagden zich direct na afloop van de plechtigheid bij een reeks feestelijke ballonnen, om het bereiken van de mijlpaal door de camera te laten vastleggen. "Een prachtige foto voor het nageslacht", glunderde Ahmed Rajab(24), oorspronkelijk afkomstig uit Raqqa. "Ik ben nu tweeënhalf jaar hier; ik heb me snel aangepast. Dit is nog maar het begin."

Stapje terug

In Syrië studeerde hij commerciële economie. Het diploma dat hij daar behaalde staat ongeveer gelijk aan mbo niveau 4. Rekenen is min of meer uitgegroeid tot zijn specialiteit. Echter vanwege zijn taalachterstand was hij genoodzaakt een stapje terug te doen. "Ik heb het afgelopen jaar op school keihard gewerkt om mijn Nederlands te verbeteren. Dat is aardig gelukt, mede dankzij de deskundige inbreng van leraren. Ook op m'n werk heb ik veel woorden geleerd. Ik heb stage gelopen bij een Turkse supermarkt. Tegenwoordig werk ik bij een cocktailbar en een sushirestaurant. Kortom: ik sta middenin de maatschappij, iets waar ik me goed bij voel!"

Vooruitgang

Asmait Kidane(22), die afkomstig is uit het zuiden van Eritrea, is ruim vier jaar in Nederland. "De Entree-opleiding heb ik als bijzonder leerzaam ervaren. Vooral op het gebied van taal en rekenen heb ik belangrijke stappen gezet. Maar ook aan andere vakken, waaronder loopbaan & burgerschap, heb ik veel gehad. Om op meerdere terreinen zo snel mogelijk vooruitgang te boeken, heb ik ervoor gekozen om me in te zetten voor het project More Than Refugees van Welzijn Divers", lichtte Kidane toe.

Voorbeeldfunctie

Afdelingsdirecteur Liesbeth de Backer en mentor/leraar Jeanne van der Kaa prezen met name de doelgerichtheid en het doorzettingsvermogen van de studenten. "Chapeau! Dit zijn échte kanjers waar we als college heel blij van worden. Ze hebben deze kans, die een keerpunt in hun leven kan betekenen, met beide handen aangrepen", aldus De Backer.

Bram van der Veer, programmamanager vergunninghouders bij Weener XL, benadrukte de voorbeeldfunctie die de groep heeft voor andere nieuwkomers. "Sinds 2016 hebben zich méér dan vijfhonderd vluchtelingen in Den Bosch gevestigd. Deze groep heeft aangetoond dat het mogelijk is bepaalde dromen te realiseren. Andere vluchtelingen zullen dat eveneens inzien", onderstreepte Van der Veer.

Geen eindstation

Voor bijna alle zestien betekent het behalen van het diploma beslist geen eindstation. Rajab tot slot: "Komend schooljaar begin ik aan de vervolgstudie Financiële administratie op niveau 2. Mijn droom is om uiteindelijk boekhouder of bankemployé te worden." Kidane daarentegen is vastberaden om later af te studeren als verpleegkundige.

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

MobiCoach Fleet Management MobiCoach Fleet Management

De totaaloplossing, klaar voor de toekomst