Het pad naar biobased coatings: kronkelig maar voldoening gevend

Bij de productie van biobased coatings wordt de circulaire economie in praktijk gebracht: de hoofdbestanddelen zijn niet langer van fossiele olie afgeleid, maar worden verkregen uit rest- en afvalstromen van natuurlijke materialen. Na flink wat ontwikkelingswerk en samenwerking met ketenpartners is Baril Coatings erin geslaagd biobased coatings te produceren die net zo goed presteren als conventionele coatings.

Het pad naar biobased coatings: kronkelig maar voldoening gevend

Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Dat leest u in dit artikel van Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland

Bij de productie van biobased coatings wordt de circulaire economie in praktijk gebracht: de hoofdbestanddelen zijn niet langer van fossiele olie afgeleid, maar worden verkregen uit rest- en afvalstromen van natuurlijke materialen. Na flink wat ontwikkelingswerk en samenwerking met ketenpartners is Baril Coatings erin geslaagd biobased coatings te produceren die net zo goed presteren als conventionele coatings. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

“Vanuit onze overtuiging iets te moeten doen aan onze impact op de samenleving, hebben we in 2000 besloten hierin onze verantwoordelijkheid te nemen.” Dit zegt Joost Broeders, technisch directeur van Baril Coatings. “We hebben het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschreven en zijn dat pad opgegaan. We zijn opnieuw gaan kijken naar de verbetering van de kwaliteit van verven, maar nu met als uitgangspunt minder materialenverbruik en slimmer produceren. Na enige tijd zijn we voor industriële toepassingen uitgekomen bij de DualCure technologie, die we zelf ontwikkeld hebben. Hiermee kunnen onze klanten objecten beschermen, met een sterk conserveringssysteem  bestaande uit minder materiaal, minder lagen en met een snellere uitharding. In 2007 hebben we Farball Coatings uit Etten-Leur overgenomen, een bedrijf dat diverse schildersverven maakte. Toen er in 2010 een richtlijn kwam dat die verven minder oplosmiddelen moesten bevatten, hebben we ook die ontwikkelingsslag gemaakt. We merkten echter al snel dat we tegen de gevestigde orde – de grote verffabrikanten – aanliepen, waar we niet doorheen kwamen.” Dit was de aanleiding om het over een andere boeg te gooien; alleen het gehalte oplosmiddelen verminderen was niet voldoende. Baril Coatings besloot een grotere stap te maken in hun voornemen om te verduurzamen, door biobased grondstoffen te gaan opnemen in hun verven. Biobased grondstoffen bestaan uit een gevarieerde stroom van voornamelijk organische afvalstromen en restanten uit de akkerbouw, de vlasindustrie en de bosbouw (zaagsel). Een eerste stap in die ontwikkeling was het starten van gesprekken met leveranciers van die grondstoffen. Het idee van biobased coatings was overigens niet nieuw; deze bestaan al langer, bijvoorbeeld in de vorm van lijnolieverven. Die verven bevatten een heel hoog aandeel biobased componenten, maar scoren in de regel laag op het gebied van droging en uitharding. Het uitgangspunt was daarom om een goede balans te vinden tussen duurzaamheid (een zo hoog mogelijk gehalte biobased componenten) en snelle verwerking.

Formulering

“Als je met biobased aan de slag wilt, moet je kunnen terugvallen op ruime ervaring in het formuleren van verven. Die hebben we: we weten hoe een verf opgebouwd moet worden en waar het eindresultaat aan moet voldoen als er biobased componenten als alternatieven aan worden toegevoegd. Bij biobased componenten denk je in eerste instantie aan toepassing in harsen en additieven. Maar het bepalen van welke componenten, in welke samenstelling en in welk gehalte van de totale formulering is niet zo simpel. Vooral als je niet wilt inboeten op de kwaliteit. Als je zomaar een verf formuleert op basis van biobased componenten dan is – in vergelijking met conventionele verven – vaak de kleur niet helemaal goed, of er mankeert iets aan de viscositeit of droogtijd. Om dat allemaal goed te krijgen, is samenwerking in de keten zeer noodzakelijk. Een goede samenwerking met grondstoffenleveranciers, maar ook met verschillende schilders en applicateurs, die de door ons ontwikkelde producten in de praktijk uittesten, is heel belangrijk. Hun feedback over bijvoorbeeld de verwerking is heel waardevol voor aanpassingen in de formulering.”

Lees het complete artikel hier verder. 

Meer informatie over BARIL COATINGS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!