Het verhaal achter de poedercoating van Hessels

  • Technologie
  • Bron: Hessels Poedercoating

Hessels Poedercoating is al ruim 20 jaar de nummer 1 in poedercoating. Maar wat is nu precies poedercoating, hoe gaat het in zijn werk, wat zijn de toepassingsmogelijkheden, is het duurzaam en wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het graag aan u uit.

Het verhaal achter de poedercoating van Hessels

Het poedercoatingproces werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1940 en vroege jaren 1950. Aanvankelijk werden organische polymeren (of macromoleculen) in poedervorm zogenaamd vlam-verneveld op metalen ondergronden. In het begin van de jaren vijftig ontwikkelde Dr. Erwin Gemmer, een Duitse wetenschapper, een proces voor thermohardende poedercoatings. Deze methode was veel sneller en efficiënter dan vlam-vernevelen en vanaf eind jaren 1950 werden bijna alle poedercoatings verwerkt met zijn toepassingen. In die tijd merkten ook Amerikaanse fabrikanten het op, maar die hadden nog niet de juiste apparatuur om het proces nauwkeurig, efficiënt en kosteneffectief genoeg te maken om als een echte coatingoplossing voor de meeste industrieën te dienen.

Verdere ontwikkeling

In de jaren 1960 en 1970 combineerden twee ontwikkelingen zich om een nieuwe impuls te geven aan het poedercoatingproces: de groeiende ecologische en milieubeweging en nieuwe applicatietechnieken. Het was echt een combinatie van deze twee zaken die leidden tot de groei en het succes van de methode. In de jaren zestig werd het aanbrengen door middel van elektrostatische verstuiving, waarbij poederdeeltjes worden geladen en vervolgens op een geaard materiaal (potentiaalverschil tussen het poeder en het werkstuk) worden gespoten, ontwikkeld. De poederdeeltjes hechten tijdelijk door de elektrostatische aantrekking, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en ten slotte uithardt tot vast verflaag.

Toepassingen

Dankzij dit elektrostatische spuitproces is poedercoaten een milieuvriendelijke, handige en meer betaalbare optie voor een breed scala aan industrieën. Poedercoating wordt in zijn breedste vorm toegepast op verschillende metalen variërend van dun plaat- en profielmateriaal tot en met zwaar constructiestaal. Voorwerpen die veel worden gepoedercoat zijn onder andere balkonhekken, stalen meubels, radiatoren, witgoed, auto-onderdelen, stalen hekken en profielen, fietsframes, velgen, meubilair, straatmeubilair, kunstwerken, huisinrichting, lichtarmaturen, etc.

Bewerkt plafond

Poedercoating levert naast de bescherming tegen (extreme) weersinvloeden, corrosie en UV-straling een decoratieve verfraaiing van het metalen oppervlak. Het wordt voor zowel binnen- als buitentoepassing gebruikt en biedt een jarenlange bescherming en kleurechtheid.

Duurzame bescherming

Over het algemeen wordt poedercoaten gezien als een duurzame manier van bescherming. Dit komt door de lange levensduur van het behandelde product. Steeds meer bedrijven profiteren van een langdurig bestaan van haar producten en hierdoor is het aanbrengen van een coating in vele industrieën een noodzaak geworden.

Voordelen

Het voordeel van het poedercoaten is dat er bij dit proces geen oplosmiddelen worden gebruikt. Dit komt doordat de lak uit een vaste stof (poeder) bestaat en er geen chemische toevoegingen nodig zijn om deze aan het materiaal te laten hechten. Ook kan poeder dat in eerste instantie niet aan het product hecht hergebruikt worden, omdat het overtollige poeder nogmaals op een product gespoten kan worden. Deze twee eigenschappen maken het poederlakproces milieuvriendelijk.

Nadelen

De nadelen van poedercoaten zijn dat het te coaten materiaal geleidend moet zijn en dat delen bestand moeten zijn tegen de hogere temperatuur die noodzakelijk is om het poeder te laten smelten. Ook moet er een volledig schoon en vetvrij oppervlak zijn. Dit vergt extra inspanningen voor de voorbehandeling. Doordat veel warmte benodigd is om het poeder te laten versmelten met het oppervlak zijn grote objecten van dik staal langdurig niet hanteerbaar. Het poedercoatingproces gebruikt warmte (veelal gas gestookte ovens), wat belastend is voor het milieu. Daartegenover staat dat de moderne poedercoatinstallaties de restwarmte van de ovens gebruiken voor het drogen van de materialen nadat deze zijn voorbehandeld in chemiebaden.

Kleuren

Kleuren van de poedercoating zijn enorm belangrijk als het gaat om de afwerking van een product. Een product met de standaard witte poedercoating kleur is lang niet altijd het gewenste resultaat van de fabrikant en consument. Daarom zijn nagenoeg alle denkbare kleuren in de te gebruiken poeders ontwikkeld. Dit is mede de reden waarom poedercoating zo populair is.

Kleurenwaaier

Standaard wordt bij Hessels Poedercoating bij het hittebestendig poedercoaten gewerkt met RAL-kleuren. Deze kleuren zijn doorgaans op voorraad. De klassieke RAL-kleuren voor poedercoaten worden ook wel ‘monokleuren’ genoemd. Deze hebben geen metallic of ander effect. Wel kan er worden gekozen uit mat, zijdeglans en hoogglans. Voor kleuren uit de systemen van NCS, Sikkens of PMS gelden iets langere levertijden en eventueel een andere prijzen. Als alternatief wordt er vaak samen met de klant een RAL-kleur gezocht die dicht tegen de kleuren van bovenstaande systemen aan zitten.

Conclusie

Poedercoaten is een efficiënte en duurzame manier van het aanbrengen van een beschermlaag op een metalen oppervlak. Het is een populaire methode die steeds vaker wordt toegepast en nog relatief nieuw is. De methode vergt wel materiaalkennis en expertise, dus is het belangrijk om hiervoor een specialist in te huren of het werk uit te besteden.

Meer informatie over HESSELS POEDERCOATING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!