Hoe groen is groene stroom?
- 14 jun., 2013
- Innovatie & MVO
- Bron: E.ON
De laatste tijd is er behoorlijk wat te doen geweest over groene stroom. Maar wat is groene stroom nou eigenlijk en hoe wordt het opgewekt? E.ON geeft antwoord op de veelgestelde vragen over groene stroom.
Wat is groene stroom?
Groene stroom is stroom, opgewekt uit duurzame bronnen, zoals windenergie, waterkracht, zonne-energie en bio-energie. Hierdoor raken de natuur en de atmosfeer minder vervuild.
Hoe wordt groene stroom opgewekt?
Groene stroom kan worden opgewekt uit zon, wind, water en biomassa.
- Zonne-energie: bij zonne-energie wordt gebruik gemaakt van de warmte van de zon. Zonnecellen in een zonnepaneel vangen zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Dit is gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De elektriciteit kan dan direct in huis worden gebruikt. Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd.
- Windenergie: stromende lucht wordt gebruikt om de rotorbladen van een windturbine te laten draaien. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. De sneldraaiende as drijft op zijn beurt een generator aan die elektriciteit opwekt. Dit is vergelijkbaar met de werking van een fietsdynamo.
- Waterkracht: op een manier vergelijkbaar met windenergie, wordt stromend water gebruikt om een turbine (een soort schoepenrad gekoppeld aan een dynamo) aan te drijven. Deze turbine wekt stroom op.
- Biomassa: Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen, zoals hout, gft-afval, maar ook plantaardige olie, mest en (delen van) speciaal hiervoor geteelde gewassen. Hierdoor komt warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om stoom te verkrijgen. Deze stoom wordt onder hoge druk langs een stoomturbine gevoerd, waar de elektriciteit wordt opgewekt.
Hoe kan het dat E.ON groene stroom levert aan alle consumenten en kleinzakelijke klanten en toch nog kolencentrales heeft?
E.ON wekt elektriciteit op door de inzet van verschillende centrales, met of zonder duurzame componenten (bijvoorbeeld bijstoken van biomassa). De duurzaam opgewekte elektriciteit is vooralsnog niet voldoende om alle klanten van groene stroom te voorzien. Daarom worden ook nog kolencentrales ingezet voor de opwekking van elektriciteit. Deze centrales garanderen ook de levering van energie wanneer het niet waait en de zon niet schijnt.
Hoe kan ‘grijze’ stroom toch ‘groen’ worden?
Elektriciteit die opgewekt wordt door conventionele centrales (bijvoorbeeld kolencentrales) kan worden ‘vergroend’ door de aanschaf van groen certificaten, zogenaamde ‘garanties van oorsprong’. Daarmee compenseren we de uitstoot van CO2 bij de opwekking van de grijs geproduceerde stroom.
Hoe werkt certificatenhandel?
Dit is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel er wordt een windpark van 10 windmolens neergezet. Dat park wekt elektriciteit op die op het elektriciteitsnet wordt gezet. Als de eigenaar van dit park niets zou doen, zou deze elektriciteit betiteld worden als ‘grijze stroom’. Echter, door zich aan te melden bij de instantie CertiQ kan men ‘groen certificaten' (garanties van oorsprong) krijgen. Hoe meer kilowatt wordt opgewekt, hoe meer certificaten men krijgt. De stroom kan men dan aanmerken als groene stroom. Indien de eigenaar de stroom echter zou verkopen als grijze stroom, houdt hij certificaten ‘over’. Die certificaten kunnen andere partijen, zoals energieleveranciers kopen om niet duurzaam opgewekte elektriciteit te vergroenen.
Is E.ON minder groen dan andere energieleveranciers?
Nee. E.ON heeft haar stroom voor consumenten en kleinzakelijke klanten in 2012 voor ruim 97% uit hernieuwbare (duurzame) bronnen gehaald. Sinds mei 2012 ontvangt 100% van de consumenten en kleinzakelijke klanten stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen.
Kan ik ook bij E.ON 100% groene Nederlandse stroom krijgen?
Nog niet. De 100% groene stroom die E.ON levert bestaat voor 21% uit windenergie die is opgewekt in Nederland, 21% energie uit biomassa die doorgaans is opwekt in Nederland en 57% energie uit waterkracht. De energie uit waterkracht wordt voornamelijk in Scandinavië gegenereerd. Deze duurzame waterkrachtenergie kunnen wij tegen zeer scherpe tarieven inkopen, hier profiteren onze klanten weer van. E.ON onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor introductie van een 100% Nederlands groen product.