Hoeveel water lekt er per dag de Westerscheldetunnel in?

De Westerscheldetunnel is met 60 meter onder NAP het laagste punt van Zeeland. Het klinkt misschien eng, maar elke dag stroomt er water de tunnel in.

Hoeveel water lekt er per dag de Westerscheldetunnel in?

Hoeveel dit precies is, ziet u in een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland.

Losse delen

De tunnel lekt water omdat het bestaat uit losse delen. Het water lekt vooral langs de voegen tussen de tunnelsegmenten. Daar zit een rubber afdichting. De tunnelconstructie zet uit als het warmer wordt en krimpt bij lagere temperaturen. In de winter lekt de tunnel dus meer dan in de zomer.

Hoeveel

Per dag sijpelde er in 2012 zo'n 2.200 liter water door de Oostbuis en 2.800 liter in de Westbuis. In 2013 was dat ongeveer hetzelfde en het zal dit jaar ook net boven de 2.000 liter per etmaal per buis zijn.

Pompkelders

Het lekwater wordt onder het wegdek in het onderste deel van de tunnel opgevangen, ook wel de zool van de tunnel genoemd. Via buizen stroomt het water vanuit de zool van de tunnel naar in totaal vier pompkelders. Vanuit de pompkelders wordt het vocht terug de Westerschelde ingepompt. Het ontwerp van de Westerscheldetunnel houdt rekening met maximaal 22.000 liter lekwater per etmaal en daarop is de pompcapaciteit berekend. 
 

DNA

De Stormvloedkering, de Zeeuwse vlag en de Zeeuwse babbelaar stonden eerder al centraal in onze serie. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer informatie over N.V. WESTERSCHELDETUNNEL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!