Impuls voor assetmanagement van infra met zes inspiratielessen
- 28 apr., 2016
- Maintenance
- Bron: World Class Maintenance
De afgelopen twee jaar hebben Havenbedrijf Rotterdam, Ooms Civiel, Provincie Overijssel, Rijkswaterstaat, Siemens, TNO, Profion en World Class Maintenance (WCM) een gezamenlijk leertraject doorlopen om het assetmanagement van civiele infrastructuur op een hoger plan (‘world class’) te brengen.
Het achterliggende doel is dat beter assetmanagement leidt tot een betere voorspelbaarheid van de onderhoudswerkzaamheden en meer inzicht in de benodigde budgetten op lange termijn. En dat is van groot belang voor Nederland: er is veel geld gemoeid met het vervangingsvraagstuk van civiele infrastructuur.
Het project heeft een publicatie opgeleverd met zes concrete lessen die de sector helpen bij het verder professionaliseren van assetmanagement. Tijdens de Innovation Expo van 14 april zijn de lessen symbolisch overhandigd van de projectdeelnemers naar de sector. Roelf Venhuizen reikte de publicatie uit aan Age Vermeer, de provincie Overijssel, Jeroen van Herwaarden, aan de provincie Noord-Holland, Marco Berkhout, en Rijkswaterstaat, Jenne van der Velden, aan Prorail, Chris Verstegen.
Het project is gestart tijdens de innovatie-estafette van november 2013. Het doel was om te leren van elkaar en vervolgens de geleerde lessen te delen met de gehele infrastructuursector. Centraal in dit project stonden praktijkcasussen die door de deelnemende organisaties zijn ingebracht. Daarnaast zijn ook parallellen getrokken met andere sectoren.
Ingebrachte assets
De drie infrabeheerders binnen het project brachten ieder een praktijkcase in. Rijkswaterstaat bracht als case het assetmanagement van de Van Brienenoordbrug in. Havenbedrijf Rotterdam maakte het assetmanagement van hun haven industrieel complex inzichtelijk en de provincie Overijssel besprak het beheer en onderhoud aan de provinciale bruggen en viaducten. De focus lag op de aanpak binnen de organisatie, het leren van elkaar over het proces, niet op de technisch-inhoudelijke uitwerking.
Uniform en systematisch
De casussen werden op een uniforme en systematische manier beschreven met behulp van het VITALE-referentiemodel en waren daardoor goed te vergelijken. Omdat VITALE een branche-onafhankelijk model voor levensduurmanagement is, was het ook mogelijk om de resultaten te vergelijken met assets uit andere bedrijfstakken. De gekozen methodieken ligt inhoudelijk in lijn met assetmanagementnormen als PAS55 en ISO:55000.
Pro-actief onderhoud
Belangrijk onderdeel van het project was de trend van het proactief onderhoud in plaats van reactief onderhoud. Onderhoud op het moment dat het ook daadwerkelijk nodig is, niet te vroeg en niet te laat. De sensoren en big data die daarmee samenhangen, werden dan ook veelvuldig besproken.
Cultuurchange
Roelf Venhuizen, voorzitter peergroup en voorzitter Profion, ziet assetmanagement als de manier om te verantwoorden waarom zaken op een andere manier moeten worden aangepakt. Daar is een langetermijnvisie voor nodig. "Het gaat niet alleen om een technische ontwikkeling, de hele maatschappij doet mee in de discussie rondom de inrichting van Nederland en de innovatie die daarvoor nodig is. Het is in feite een cultuurchange."
Video bij artikel
Meer informatie over World Class Maintenance:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!