Is ons water in gevaar door toenemend medicijngebruik?

  • Onderwijs & Training
  • Bron: NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Breda

NHTV internationaal hoger onderwijs Breda gaat samen met de Gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta en Brabant Water onderzoek doen naar de effecten van medicijnresten op de kwaliteit van ons water.

Is ons water in gevaar door toenemend medicijngebruik?

Dit onderzoek vormt de start van een groot integraal project Duurzaam medicijngebruik Breda dat de komende jaren in Breda uitgevoerd wordt door het NHTV-lectoraat Logistiek en Duurzaamheid en docenten en studenten van de opleidingen Logistiek en Ruimtelijke Ordening.

Medicijngebruik is een actueel onderwerp. De langere levensverwachting van burgers en de toename van chronische zieken zorgen voor meer medicijngebruik. Naast de belasting van het milieu is de verspilling van medicijnen en de kosten die daar mee gemoeid zijn een steeds groter probleem. Medicijnen worden vaak weggegooid en doorgespoeld en het heeft dus zin om met duurzame oplossingen te komen voor deze verspilling. Medicijn(resten) zijn nu nog een onderbelicht probleem voor de oppervlakte-, grondwater-en drinkwaterkwaliteit en er is binnen waterschap en gemeente nog geen goede strategie om deze problemen op termijn op te lossen.

Doel onderzoek

Dit onderzoek wil daarom inzicht verkrijgen in de huidige en toekomstige belasting van het water als gevolg van toenemend medicijngebruik in Nederland en in het bijzonder in Breda.

Met deze samenwerking tussen (zorg)logistiek binnen NHTV en watermanagement ontstaat een uniek project waarbij alle partijen in de (afval)waterketen van bron tot zuivering en drinkwater vertegenwoordigd zijn. Door de inzet van diverse vakgebieden kan optimaal gezocht worden naar zinvolle en betaalbare oplossingen voor dit probleem.

De verschillende partijen willen met dit onderzoek burgers bewust te maken van de effecten van medicijnen op ons water. En hopen samen met de industrie tot goede, betaalbare oplossingen te kunnen komen.

Kick-off

Vrijdag 26 september 2014 heeft de kick-off van het eerste deelproject Medicijnen in de waterketen plaatsgevonden.

NHTV gaat samen met de Gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta en Brabant Water voor Prinsenbeek het medicijngebruik in kaart brengen en onderzoeken welke medicijnresten vooral belastend zijn voor het oppervlaktewater, en mogelijk zelfs voor het grondwater, de bron van ons drinkwater.

Het doel van dit deelproject is om samen met de Gemeente Breda, de waterpartners en de inwoners van Prinsenbeek een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het belang van schoon water voor onze gezondheid en hoe wij daar nu en in de toekomst aan kunnen bijdragen

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Breda University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring