Kenissessie 'anders organiseren door reshoring' groot succes

Begin februari vond de kennissessie ‘Anders organiseren door reshoring’ plaats bij Smartwares in Tilburg. Reshoring biedt veel kansen om anders naar productie en toeleveranciers te kijken.

Kenissessie 'anders organiseren door reshoring' groot succes

Werkgelegenheid en menselijk kapitaal anders organiseren als gevolg van reshoring: daar ging deze kennissessie over. Wat zijn de ondernemerservaringen? Welke hulpbronnen zijn er om deze invulling te realiseren? En, wat zou dit kunnen betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Terugblik

Deelnemers aan de kennissessie werden door gastheer Juriaan Ronkes in de showroom ontvangen waarna Carmen de Jonge de bijeenkomst aftrapte. Waar staat The Reshoring Connection na een jaar? Aansprekende voorbeelden uit de regio, Capi Europe, ATS, BOA Nederland, Smartwares, SRNDPTY en Cupsz laten zien dat er op het gebied van Innovatie en Werkgelegenheid mooie stappen zijn gezet als gevolg van het reshoren van productieactiviteiten. Reshoring, groeien door innovatie, gaat gepaard met nieuwe business, nieuwe werkgelegenheid, nieuwe circulaire economie en nieuwe samenwerkingen.

Menselijk kapitaal

Ton Wilthagen van Tilburg University praat verder over recente ontwikkelingen die invloed hebben op de arbeidsmarkt. De business case voor reshoring gaat doorgaans gepaard met innovatie. In de eerste plaats technologische innovatie, vaak het inzetten van automatisering en zelfs robotisering. Daarmee stijgt de arbeidsproductiviteit. Anders dan gedacht, zorgt technologie er niet voor dat werk verdwijnt, maar juist dat het terugkomt of behouden blijft.

Ook sociale innovatie is van groot belang: de arbeidsorganisatie wordt opnieuw opgebouwd, iets waar we in Nederland sterk in zijn. Daarbij is het investeren in het opleiden van mensen essentieel. Het kan dan gaan om investeren in het huidige personeel of om investeren in mensen die van buiten komen, zeker als zij voorheen werkzoekend waren. En, tot slot, is de ruimtelijke setting van groot belang: er moet een nieuwe ruimte komen of de ruimte moet worden heringericht en toegesneden op het nieuwe werk en de behoeften van de nieuwe werknemers. In bovenstaand plaatje worden deze factoren in onderling verband weergegeven.

Technologische ontwikkelingen als drijfveer

Erik de Ridder, wethouder Economie en Arbeid gemeente Tilburg en initiatiefnemer van het intergemeentelijk innovatiefonds, geeft zijn visie: “Technologische ontwikkeling is altijd een drijver geweest van de uitbreiding van werkgelegenheid”.

De bedrijven in de regio laten zien dat zij goede voorbeelden zijn omdat zij innovatieve keuzen maken in productieprocessen (automatisering, robotisering) als gevolg van reshoring en doordat zij werkgelegenheid creëren. Dit proces gaat gepaard met het nemen van risico’s en het maken van ingrijpende keuzen. Hiervan wil de gemeente leren zodat zij de ondernemers optimaal kunnen faciliteren in hun reshoring-proces. Dit gebeurt nu concreet door het verschaffen van subsidies maar ook door het bieden van faciliteiten die helpend zijn in het werkgelegenheidsvraagstuk. De Gemeente ondersteunt het Ondernemersakkoord en het WerkgeversServicepunt, een samenwerking tussen UWV, gemeenten en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant.

Ervaringen, opbrengsten en leermomenten

Na een korte break en rondleiding spraken Juriaan Ronkes van Smartwares en Robert Bool van de Diamantgroep over hun ervaringen, opbrengsten en leermomenten in de stappen die ze doorlopen hebben in het terughalen van werkzaamheden naar Tilburg. Vrijwel alle reparatieactiviteiten werden uitgevoerd in Polen, waardoor wekelijks ongeveer tien pallets met gemiddeld 1.000 stuks voor reparatie op en neer gingen tussen Polen en Tilburg. Daarmee ging kostbare tijd verloren en ontstonden ook kwaliteitsproblemen. Met het invullen van de Reshoringtool hebben zij het ‘onderbuikgevoel’ onderbouwd. Inmiddels zijn alle reparatiewerkzaamheden terug in Tilburg en wordt er samengewerkt met logistieke partners in de regio. Een kwaliteitsverbetering, minder afval, en een hogere klanttevredenheid door een snellere respons is inmiddels bereikt. Hierbij zetten ze mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt, afkomstig van Diamant Groep.

Meer informatie over Reshoring Connection, The:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!