Klimaatmolen kan op drie plekken in Den Bosch
- 7 feb., 2013
- Onderwijs & Training
- Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Studenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch hebben veertien locaties in de stad onderzocht op geschiktheid voor de bouw van een nieuwe klimaatmolen.
Na een onderzoek van twintig weken kwamen drie locaties als zeer geschikt naar boven. De studenten Walid Nazar, Bas Arnts, Igrid Verschuur en Erik Roeloffs kwamen tot de conclusie dat het Heetmanplein, Bastion Oranje en Engelermeer de beste plekken zijn om zo'n molen te bouwen.
28 Criteria
Gisteravond presenteerden de studenten hun bevindingen in het Bestuurscentrum in Den Bosch, voorafgaand aan de commissie financiën, economische en sociale zaken. Ze goten veertien locaties in een schema met zeker 28 verschillende criteria om af te wegen welke plekken het meest kansrijk zijn.
De molenbiotoop (voldoende wind in open ruimte), parkeermogelijkheden, planschade voor de omgeving, ruimtelijk inpasbaar, toeristische locatie, bereikbaarheid voor het publiek en nabijheid van scholen voor educatieve mogelijkheden waren daarbij onder meer afwegingen.
Volgens de gekozen matrix kwam het Heetmanplein als beste uit de bus met 377 punten, gevolgd door Bastion Oranje met 365 punten. Engelermeer scoorde een derde plek met 354 punten.
Stichting Herbouw Bossche Molens
De Avans-studenten deden hun onderzoek in opdracht van de Stichting Herbouw Bossche Molens die als doelstelling heeft om een (klimaat)molen terug te laten keren in het stadsbeeld van Den Bosch. Heel veel moet nog extra onderzocht worden. Want de studenten zijn bijvoorbeeld uitgegaan van een stenen molen volgens het Schiedams model met educatie- en vergadermogelijkheden. Volgens een rekenmodel bedragen de kosten voor een molen, afhankelijk van de locatie, ongeveer vijf tot negen miljoen euro. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft nu huiswerk voor volgende onderzoekstappen.
Meer informatie over Avans Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche