Koning Willem I College en VITAM lanceren uitdagende eenjarige koksopleiding
- 21 nov., 2018
- Agrofood & Biobased
- Bron: KW1C
Met een feestelijke kick-off is onlangs de nieuwe eenjarige koksopleiding van het Koning Willem I College en de Schijndelse bedrijfscateraar VITAM van start gegaan. De eerste lichting koks kreeg in de School voor de Toekomst een voorproefje geserveerd waarin vitaliteit, duurzaamheid én creativiteit centraal stonden.
De niveau 2-koksopleiding is in co-creatie door het Koning Willem I College en VITAM ontwikkeld.
Vers, gezond, duurzaam én lekker
Marlies Martens, CEO van VITAM, vertelt: ‘Mensen verleiden om te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl is onze missie. Op onze 220 locaties staat koken met seizoensgroenten centraal. En dat het liefst met zo min mogelijk toevoegingen als zout. In onze zoektocht naar een opleider die op onze visie aansloot, kwam het Koning Willem I College direct in ons vizier. We delen namelijk dezelfde passie voor vers, gezond, duurzaam én lekker eten.’ Marc Raaijmakers, directeur Horeca van het Koning Willem I College, beaamt: ‘Het was liefde op het eerste gezicht. Met de start van de nieuwe koksopleiding is deze wederzijdse liefde bezegeld.’
Dutch Cuisine: de Nederlandse keuken op de kaart
Tijdens de kick-off kregen de twintig studenten alvast een kleine impressie van de nieuwe opleiding. Zo gaan zij koken volgens de vijf principes van Dutch Cuisine, waarvan het Koning Willem I College als enige opleider ambassadeur is. Ferdie Olde Bijvank, voorzitter van Dutch Cuisine, licht toe: ‘Wij stimuleren het gebruik van duurzame, seizoensgebonden streekproducten en het rekening houden met dier, mens en natuur. De nieuwe koksopleiding sluit dan ook naadloos aan bij onze missie: de Nederlandse keuken opnieuw (inter)nationaal op de kaart zetten. Onze eetcultuur biedt een enorme verscheidenheid, daar mogen we trots op zijn!’
Een online bron aan creativiteit
Jeroen van Oijen, mede-oprichter van Gastronomixs, vertelt meer over de online kennisbron, die de studenten gaan raadplegen. ‘Ons platform biedt de bouwstenen voor oneindig veel recepten, wereldsmaken en technieken op ieder niveau. Daarmee kun je razendsnel nieuwe gerechten creëren of bestaande gerechten aanpassen.’ Van Oijen roept de koks in spe op om hun creativiteit te blijven aanboren: ‘Ieder ingrediënt is even waardevol; de prijs wordt enkel door de marktwaarde bepaald. Neem bijvoorbeeld een komkommer. Daar kun je zoveel meer doen dan alleen in een salade toevoegen; denk aan bereidingen als schuim, sorbet, tagliatelle, gelei, chutney of soep. Je kan maken wat je maar kan verzinnen!’
Enthousiaste deelnemers
De kick-off werd afgesloten met een walking diner, verzorgd door studenten van de Middelbare Horeca School en VITAM foodpioniers. De inspirerende gastsprekers en geserveerde culinaire creaties hebben de deelnemers nóg meer gemotiveerd. ‘Ik kan niet wachten om zelf zo’n mooi bordje gnocchi te maken’, zegt deelneemster Hélène enthousiast. ‘Ideeën heb ik genoeg, nu nog voldoende keukenervaring opdoen om deze tot uitvoering te brengen.’ Ook Tamara kijkt uit naar de nieuwe stap: ‘Koken is mijn grote passie. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding dé basis vormt voor een goede gezondheid. Door deze opleiding kan ik mij hier verder in verdiepen. Deze kennis kan ik vervolgens weer delen met andere VITAM medewerkers.’ Deelneemster Linda is dankbaar voor de unieke kans: ‘Dat ik op mijn 55e nog aan een koksopleiding kan beginnen, vind ik geweldig. Mijn kinderen bezoeken eind volgend jaar de diploma-uitreiking van hun moeder, hoe bijzonder is dat?’
Meer dan een pakje openknippen
In januari 2019 gaat de eerste lichting van start. De deelnemers volgen een dag in de week praktijk-, theorielessen en masterclasses, zowel op het Koning Willem I College als op diverse locaties van VITAM. Twan Musters, opleidingsverantwoordelijke kok van het Koning Willem I College, verwacht dat in de toekomst ook externe leerlingen worden toegelaten tot de opleiding en dat deze wordt uitgebreid naar niveau 3 en 4: ‘Met deze opleiding laten we de veelzijdigheid van de werkzaamheden van catering koks zien; zij doen veel meer dan alleen een pakje openknippen. De combinatie van reguliere werktijden én op een creatieve, duurzame wijze met gezonde voeding bezig zijn, maakt deze koksopleiding buitengewoon aantrekkelijk.’
Meer informatie over Koning Willem I College:
Bekijk het complete profiel