Landelijke primeur voor Fontys
- 12 okt., 2016
- Onderwijs & Training
- Bron: Fontys
De Dienst IT van Fontys heef een fraudebestendige applicatie ontwikkeld waarmee studenten op hun eigen laptop een toets kunnen afleggen.
Een toets afleggen op je eigen laptop, gemaksvriendelijker kan het niet voor een student. Veel bestuurders en onderwijsmensen krijgen er echter op voorhand de bibberitus van: het is veel te fraudegevoelig. Niet meer. Want de Dienst IT van Fontys Hogescholen heeft een landelijke primeur met de fraudebestendige applicatie die zij ontwikkelde.
Via een usb-stick wordt de harde schijf van de laptop van de student volledig uitgezet en vervangen door aangepaste Microsoft Windows To Go. “Met deze applicatie ben je niet meer afhankelijk van fysieke locaties, van beschikbare desktops of van bepaalde tijdstippen”, zegt Mike Baarslag, de projectleider van het IT-team.
En nee, zo’n applicatie was nog niet uitgevonden. “We hebben zelf beperkt onderzoek gedaan waaruit bleek dat het in ieder geval in Nederland nog niet bestond. Maar ook voor Microsoft was dit nieuw: ze waren het nergens anders in de wereld tegengekomen. Inmiddels zijn elders ook anderen, mede door ons geïnspireerd, er mee bezig.” Eigenlijk een 'wereldprimeur' dus.
De voordelen zijn volgens Baarslag in ieder geval evident. “Elk leslokaal kan hiermee tot toetslokaal worden omgetoverd. Al wat je nodig hebt, is een tafel, een stoel, een stopcontact en wifi. En de laptop van de student, waarvan alleen nog het toetsenbord, het scherm en het trackpad actief blijven. Zo heb je een veilige, betrouwbare toetsomgeving die relatief weinig mankracht kost. En kosten bespaart: instituten kunnen afscheid nemen van de dekstops in toetslokalen en de gewonnen vierkant meters multifunctioneel inzetten.”
Durf
Ook daarom was er al enige tijd vraag naar digitaal toetsen. ”Maar we hadden er de infrastructuur niet voor. Het was houtje touwtje, met een hele grote beheerlast.” “Waar het nu op aankomt is: durft het management van een instituut of instelling dit aan.” Vrees voor fraude is begrijpelijk gezien incidenten uit het verleden. Maar wat Baarslag en zijn team betreft is het ook precies dat: het verleden. “Niets is voor honderd procent gegarandeerd veilig, dus ook dit niet. Daarom moet je het ook voortdurend blijven doorontwikkelen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze manier van digitaal toetsen veilig is.”
"De hoogste kostenpost, los van de manuren, vormen de usb-sticks. Dat zijn geen sticks van een tientje zoals je ze in een doorsnee winkel of webshop koopt. Omdat ze aan hoge eisen moeten voldoen, zijn dit exemplaren die 150 euro per stuk kosten. Dus als je er dertig nodig hebt, loopt het aardig in de bedragen. Eenmalig, wel te verstaan. Eenmaal aangeschaft kunnen de sticks uiteraard gewoon hergebruikt worden."
Meer dan negentig procent van alle studenten heeft een laptop waar de usb-stick probleemloos op werkt. Geen enkele gebruikersgroep valt buiten de boot, ook die andere tien procent niet. “We hebben nog wel wat problemen met sommige types laptops: met name bij Apple en bij hele goedkope, minder bekende merken. Maar dat is geen probleem: je kunt altijd nog leenapparaten inzetten.”
De IT-afdeling biedt ‘afnemers’ namelijk drie mogelijkheden: een all inclusive dienstverlening, waarbij een docent alles kant-en-klaar krijgt aangeleverd, een self-service dienst waarbij de docent zelf de USB sticks ‘maakt’. En, minder vernieuwend, de Leen toets-laptop, voor studenten die zelf geen laptop hebben of de eigen laptop niet kunnen of wensen te gebruiken. ”We hebben goed functionerende laptops die al zijn afschreven maar zich hiervoor prima laten lenen.”
Prijs
Vandaag mag Baarslag daarom schouderklopjes gaan halen. Het project was één van de in totaal negen projecten die vorig jaar een prijs wonnen via de innovatieregeling ‘Digitaal toetsen voor het Onderwijs op maat’ van SURF. De 25.000 euro die het Fontys-team won, is gebruikt om ontwerp verder te ontwikkelen. De negen prijswinnaars en hun projecten worden vandaag nog een keer in het zonnetje gezet
Het team heeft de usb-sticks in die tussenliggende tijd door studenten van Fontys Hogeschool ICT laten testen op veiligheid. De studenten bleken zeer creatief in het ‘hacken’, stelt een breed grijnzende Baarslag. Maar alle poorten en sluiproutes die zij nog vonden om toch nog te kunnen frauderen, zijn nu afgesloten. ”Binnen Fontys hebben al minstens een half dozijn instituten de nieuwe toetsmethode met succes geïntroduceerd. “
Ook andere onderwijsinstellingen willen de applicatie graag gaan gebruiken: de komende week komen Avans, de WUR en Hogeschool Zuid daarvoor op bezoek. ”En iedereen mag de kennis zo overnemen. Gratis en voor niets. “We stellen alles beschikbaar, maar niet het ontwerp zelf. Dat kan alleen via officiële aanmelding en persoonlijk contact. Anders zou er immers alsnog fraude mee gepleegd kunnen worden.”
Meer informatie over Fontys:
Bekijk het complete profiel