Lening voor RU start-ups in slimme zonwering en rem op kankercellen
- 27 jan., 2015
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Acht wetenschappelijke start-ups ontvangen woensdag 14 januari van staatssecretaris Sander Dekker een subsidie van 250.000 euro. Twee van de acht projecten komen voort uit wetenschappelijk onderzoek van Radboud Universiteit en Radboudumc.
SolarSwing Energy werkt aan zonwering die energie opwekt en Oncodrone werkt aan het afremmen van de omzetting van bepaalde kankercellen naar gevaarlijke mobiele cellen.
De acht start-ups gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. De subsidie die ze nu daarvoor ontvangen is een lening die ter beschikbaar wordt gesteld door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Ministerie van Economische Zaken (EZ). De leningen kunnen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld helpen om meer financiering van externe partijen aan te trekken.
Staatssecretaris Dekker: ‘Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijk kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch.’
Criteria
De beoordeling van de voorstellen, door Technologiestichting STW, ZonMw en NWO, gebeurde op basis van diverse criteria. De belangrijkste criteria daarbij waren wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en de verbinding met de universiteit. De leningen zijn onderdeel van het wetenschapsfinancieringprogramma Take-off.
Meer over SolarSwing Energy
Gebouwen kunnen veel meer daglicht binnenlaten en energiezuiniger worden dankzij een zonwering die energie opwekt. De start-up SolarSwing Energy, verbonden aan de Radboud Universiteit, werkt aan een dergelijke zonwering. De zonwering, eveneens genaamd SolarSwing Energy, weert direct zonlicht en laat diffuus licht door. Het systeem gebruikt het directe zonlicht om elektriciteit op te wekken in zonnecellen, en vangt de warmte op die gebruikt kan worden voor de klimaatbeheersing van het gebouw. Met een dergelijke zonwering moet het mogelijk zijn om flink te besparen op het energieverbruik in een gebouw. Ook kan het op een aantrekkelijke manier worden geïntegreerd in het gebouwontwerp. SolarSwing Energy verwacht in juli 2015 een werkend prototype gereed te hebben voor outdoor testen. Inmiddels heeft al een bedrijf concreet interesse getoond in het aanschaffen van 350m2 SolarSwing Energy voor op de gevel van hun eigen kantoor.
- Zie ook een eerder bericht over deze slimme zonwering.
Meer over Oncodrone
Oncodrone heeft bij het Radboudumc een stof ontwikkeld die de omzetting van bepaalde kankercellen naar gevaarlijke mobiele cellen afremt. Het gaat om prostaat- en borstkanker. De kans dat een tumor uitzaait, kan met de stof worden verminderd. Met de Take-off-financiering gaat Oncodrone belangrijke informatie verzamelen over het gedrag van de stof in het lichaam (zoals absorptie, verspreiding en vertering) en de giftigheid ervan.
- Lees ook het persbericht over alle acht start-ups
Meer informatie over Mercator Technology & Science Park:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!