Lokale en duurzame producten bij Van der Valk Nijmegen
- 10 jan., 2019
- Innovatie & MVO
Uit onderzoek blijkt dat onze huidige voedselketen niet (altijd) duurzaam is. 30 tot 40% van onze mondiale voetafdruk wordt bepaald door hetgeen we dagelijks eten. De productie, opslag en het transport in de steeds langere ketens veroorzaakt veel voedselkilometers en uitstoot van broeikasgassen.
Daarom kiest Van der Valk Nijmegen-Lent ervoor om verschillende producten lokaal en duurzaam in te kopen. Zo verkleint Van der Valk de afstand tussen consument en producent. Zo draagt het bedrijf bij aan een meer duurzame voedselketen.
Van koffiedrab naar oesterzwam
Eén van die lokale leveranciers is ‘Versfabriek’. De stad Nijmegen produceert dagelijks grote hoeveelheden organisch afval en andere reststromen. Deze afvalstromen zijn bruikbare grondstoffen. Daarom hanteert Versfabriek het motto ‘afval bestaat niet’. Het bedrijf verzamelt koffiedrab bij zorginstellingen en horecagelegenheden in Nijmegen, waaronder bij het Van der Valk hotel. De koffiedrab vormt de basis voor het groeisubstaat waarop in speciale ‘groeicontainers’ oesterzwammen worden gekweekt. Door afwisselend de juiste combinatie van licht, luchtvochtigheid, kooldioxide en temperatuur zijn de oesterzwammen na 6-7 weken gereed om geoogst te worden. Van deze oesterzwammen wordt in de keuken van Van der Valk oesterzwammensoep van gemaakt. Het kan dus maar zo zijn dat gasten zélf hebben bijgedragen aan deze soep door in het restaurant een kopje koffie te bestellen.
Biologische chocolade
Voor de chocoladereep die gasten op hun kussen vinden, werkt Van der Valk al sinds de opening samen met Australian Homemade. Een internationaal opererende ijs- en bonbonketen. Australian erkent het belang van eerlijke en natuurlijke (en biologische) ingrediënten. De chocoladeproducten zijn gemaakt van UTZ gecertificeerde chocolade en een groot deel van het assortiment is biologisch. De kwaliteit van Australian chocolade wordt mede bepaald door het hoge aandeel cacao ten opzichte van de overige ingrediënten zoals suiker en melk. Dit kan zelfs oplopen tot een cacaoaandeel van meer dan 80%! Australian steunt op geheel eigen wijze Nederlandse goede doelen en richt haar aandacht op maatschappelijke belangen om deze doelgroepen extra energie te geven en om meer draagvlak en bewustwording te creëren binnen onze maatschappij.
Nijmeegse Oersoep
Een andere leverancier waar Van der Valk nauw mee samenwerkt is de Oersoep Brouwerij, een relatief jonge brouwerij gevestigd in de oude Honigfabriek aan de Waalkade in Nijmegen. Zoals vele brouwerijen van nu is Oersoep begonnen met een pan op het fornuis. Er worden enerzijds droge, verfrissende complexe bieren gebrouwd: traditionele stijlen zoals Saison of Berliner Weisse, met gecontroleerde gisting. Anderzijds zijn er de donkere, ongefilterde, intense en complexe bieren die ontstaan door spontane gisting. Van der Valk heeft op de tap Sexy Motherbocker. Doordat Oersoep lokaal brouwt, worden de voedselkilometers verminderd. Daarnaast maakt de brouwerij veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Bierbostel, het restproduct van het brouwproces, levert de brouwerij aan agrarische bedrijven in de buurt als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen.
Meer informatie over VALK HOTEL NIJMEGEN-LENT, VAN DER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!