Management trainee van Stork opereert twee jaar lang op alle niveaus
- 30 mei, 2018
- Technologie
- Bron: Stork
Als klein jongetje was alles met een draadje en knopjes interessant, op latere leeftijd sleutelde hij aan scooters en auto’s. De passie voor techniek heeft Diederik van Ginneken (28) altijd behouden.
Die passie komt uitstekend tot zijn recht bij het management traineeship van twee jaar dat hij volgt bij Stork, een wereldwijde aanbieder van op kennis gebaseerde maintenance, modification en asset integrity (MM&AI) producten en diensten en onderdeel van het Amerikaanse Fluor.
Stork opereert in sectoren zoals olie en gas, chemie, energie, renewables en de voedingsmiddelenindustrie. Twee maanden geleden begon Van Ginneken bij Stork met een nieuwe trainee opdracht, zijn derde alweer. Dit keer steekt hij de handen uit de mouwen op het Chemie Park Delfzijl.
Selectie
Een jaar geleden, na een pittige selectie, mocht de ambitieuze Van Ginneken starten als management trainee bij Stork. In tegenstelling tot veel andere traineeships, zijn er bij Stork geen specifieke startdata. “Natuurlijk zitten we regelmatig als trainees bij elkaar, maar er is niet ‘ieder jaar een klasje’. Je steekt kennis op van trainees die al vergevorderd zijn met hun traineeship en je helpt trainees die net begonnen zijn. On the job leren is het belangrijkste. Daarbij heb ik doorlopend contact met een aan mij toegewezen mentor. Met deze senior director spar ik op de inhoud en vraag ik hoe ik zaken zou kunnen aanpakken. Daarnaast hebben wij trainingen om relevante hard skills te ontwikkelen en met behulp van coaches optimaliseren we onze soft skills.”
Voor Van Ginneken is het de eerste keer dat hij werkt in een corporate bedrijf dat naast een hoofdkantoor ook diverse kleine vestigingen telt. “Dat leidt tot een interessante dynamiek. De kleinere vestigingen verantwoorden hun financiële resultaten naar het hoofdkantoor terwijl zij hun eigen cultuur graag behouden.”
Business improvement
Tijdens het traineeship voert iedere trainee vier opdrachten uit, die heel verschillend ten opzichte van elkaar moeten zijn, op alle niveaus. Elke zes maanden volgt een nieuwe opdracht. Business improvement stond centraal bij de eerste opdracht van Van Ginneken: het efficiënter inrichten van een productie proces, het uitbreiden van het productfolio en het realiseren van besparingen.
Food industrie
Met een strategische invalshoek begon Van Ginneken aan zijn tweede opdracht. De sterke positie die Stork heeft binnen de food industrie, wil het graag behouden én versterken. Van Ginneken onderzocht hoe op dit moment wordt gewerkt vanuit iedere Stork-locatie en hoe Stork verschillende krachten kan bundelen vanuit één gespecialiseerd food team én een competence center in Veghel. “Alle aanwezige competenties moeten de klant kunnen bereiken, aangestuurd door een team.” Hij voerde een concurrentieanalyse uit en bekeek investeringsmogelijkheden. Na zes maanden onderzoek presenteerde hij de resultaten aan het senior management. Hierop werd een interne food community gestart, bestaande uit experts met ervaring in de food wereld. “De tweewekelijkse bijeenkomsten van deze mensen organiseer ik nu nog steeds. Op deze manier kunnen de klanten in de food industrie worden ontzorgd door het inzetten van onze jarenlange ervaring en onze krachten te bundelen.”
Veel bedrijven zag hij van binnen tijdens zijn tweede opdracht. “Ik sprak met managers, met monteurs en alles daar tussen in. Ik wilde zo goed mogelijk begrijpen waar een klant nu wakker van ligt. Door die pijnpunten goed te begrijpen kunnen wij onze interne processen zo inrichten dat wij als partner de klant zo goed mogelijk kunnen ontzorgen.” Waar je bij sommige bedrijven tijdens een management traineeship een periode mag meehelpen, zitten Van Ginneken en de andere trainees de ene dag in het veld en de andere dag aan tafel met beslissers en delen hun bevindingen. “Met een opdracht waar je jezelf volledig op hebt gefocust, laat je ook echt iets achter. Na afloop van een opdracht leeft het nog steeds in de organisatie, dat geeft mij echt een kick. Als management trainee bij Stork krijgen we veel verantwoordelijkheid. Dat we er zelf iets van moeten maken, is volgens mij uniek en zorgt voor enorme kansen.”
Certificering
Ondertussen vordert ook zijn derde opdracht, in Delfzijl. Dit keer een typisch operationele klus. Een oude fabriek die dertien jaar heeft stilgestaan op het terrein, wordt opgeknapt. “Een multidisciplinair project waar tweehonderd man aan werkt en dat is opgeknipt in vier disciplines. Ik mag in elke discipline meekijken en meehelpen op ieder niveau.” Dat gaat niet zomaar, want het werk varieert van werkvoorbereiding tot uitvoering. Is Van Ginneken met een team aan het werk waarbij hij pijpleidingen aan elkaar verbindt, dan heeft hij de benodigde certificering inmiddels op zak.
Projectleider
Met zijn voeten in de klei doet hij deze maanden operationele ervaring op en geeft hij leiding. Dat is precies in zijn straatje, want na afloop van het management traineeship hoopt hij door te stromen als projectleider of unit manager. “In die rol ben je commercieel bezig met de klant, stuur je een team mensen aan en onderneem je.” Waar hij straks naartoe gaat voor zijn vierde trainee opdracht? “Dat wordt in ieder geval een project in het buitenland. Peru bijvoorbeeld, of Qatar.”
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over STORK TECHNICAL SERVICES ZUID-NEDERLAND, VESTIGING VEGHEL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!