Mathee Kamp wil van of-of denken naar en-en optimalisatie
- 18 nov., 2014
- Onderwijs & Training
- Bron: HAS Hogeschool
Het was een drukte van belang bij de start van het HAS Business Event dat vierdejaars studenten van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness (BA) van HAS Hogeschool hielden op 13 november.
Het thema was ‘Vernieuwingen in de mondiale agrifoodsector’ en er waren naast de 150 studenten ook zo’n 100 professionals uit het werkveld aanwezig. Mathee Kamp, senior communicatieadviseur bij Imagro en oud-HAS’er, belichtte plenair de wereldwijde trends en ontwikkelingen in de agrofoodsector en vervolgers gingen de aanwezigen uiteen om deel te nemen aan een breed scala aan parallelsessies. Aan het einde van de middag was er nog een netwerkborrel.
Sector volop in beweging, maar toch vernieuwen
Om 12:00 uur werd het event geopend door dagvoorzitters Gieljam de Jong en Niels Honders, studenten van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness. Ook opleidingsdirecteur Joris Fiers kreeg de kans om iedereen kort te verwelkomen. Hierna kwam gastspreker Mathee Kamp aan het woord. Hij vertelde dat de sector volop in beweging is en vroeg zich hardop af waarom er dan vernieuwd moet worden en wat de rol van studenten daarin zou kunnen zijn. Natuurlijk noemde hij de groeiende wereldbevolking als reden, maar ook de toename van de maatschappelijke en politieke druk op de veehouderij en de toenemende aandacht voor de impact van voedselproductie op de natuur en de omgeving.
Studenten hebben het lef om de sector te veranderen
“We moeten meer voedsel verbouwen met minder milieubelasting en het is logisch dat daar een spanningsveld ontstaat”, stelde hij. “Als sector moeten we beter laten zien wat we doen, begrip kweken en overlast verminderen. We moeten van of-of denken naar en-en optimalisatie.” Wat studenten daarin kunnen betekenen?
“Studenten hebben een brede kijk op de maatschappij en op ontwikkelingen. Ze hebben geleerd om samen te werken en van elkaar te leren. Ze positief kritisch naar zichzelf én anderen. En misschien nog wel het belangrijkste: ze hebben het lef en de ambitie om de noodzakelijke veranderingen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.”
Parallelsessies
Lees hier meer over de onderwerpen van de parallelsessies.
Parallelsessies in Ronde 1
Parallelsessies in Ronde 2
Parallelsessies in Ronde 3
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel