Nationale Roadmap: ook geld naar NMR-lab Radboud Universiteit
- 5 mei, 2020
- Financieel & Juridisch
- Bron: Radboud Universiteit
Het Magnetic Resonance Research Centre, kortweg NMR-lab, van de Radboud Universiteit ontvangt een flinke investering uit het Nationale Roadmap programma voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Dat werd afgelopen week bekend gemaakt.
Het Nijmeegse lab maakt deel uit van uNMR-NL Grid, waar in totaal 17,9 miljoen euro naar toe gaat. Ook de Radboud-onderzoeksfaciliteit HFML-FELIX ontvangt een aanzienlijke subsidie uit het Nationale Roadmap programma.
Kernspinresonantie (NMR) en imaging (MRI) gebruiken magnetische eigenschappen van atoomkernen om structuur en dynamica van moleculen in materialen en levende organismen te bestuderen. uNMR-NL is opgezet met één centraal NMR instrument met ongekende mogelijkheden. Dit wordt nu uitgebouwd tot een netwerk van NMR-faciliteiten met nieuwe instrumenten en upgrades door heel Nederland om de toegankelijkheid en uitwisseling van expertise tussen de deelnemende groepen te versterken. Het uNMR-NL consortium is daarmee in staat om natuurwetenschappelijk onderzoek over de volle breedte te ondersteunen, van het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen, tot verbeteren van voedselproductie en -kwaliteit, en nieuwe materialen voor energieopslag en -conversie.
Uniek in de wereld
Het consortium uNMR-NL bestaat uit onderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden, het privaat-publieke samenwerkingsverband COAST en geassocieerde leden van de medische centra in Utrecht, Amsterdam, Leiden en Nijmegen. Coordinator Marc Baldus (Universiteit Utrecht): 'Dit is denk ik de eerste keer in de wereld dat een heel land zo'n coherent en wijdverbreid plan heeft gemaakt om het nationale NMR/MRI-onderzoek te coördineren om de output en het gebruik voor de Nederlandse samenleving en daarbuiten te maximaliseren.'
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!