Nieuw onderhoudssysteem verlaagt kosten windparken op zee
- 11 mrt., 2014
- Innovatie & MVO
- Bron: Essent
Een nieuw systeem voor de bedrijfsvoering moet de onderhoudskosten voor windparken op zee significant gaan verlagen.
Het systeem is ontwikkeld door Energieonderzoek Centrum Nederland met behulp van data van energiebedrijf Essent/RWE. Het systeem verzamelt en analyseert snel en nauwkeurig data van offshore windparken, om te komen tot een kostenverlagende strategie voor onderhoud en bedrijfsvoering.
De kosten van offshore windparken bestaan voor ongeveer 25 procent uit onderhoud en bedrijfsvoering (O&M). Dit is relatief hoog ten opzichte van de onderhoudskosten van windparken op land. De kosten voor onderhoud en bedrijfsvoering van offshore windparken bedragen rond drie eurocent per kilowattuur stroom. Glen Donnelly, business development ECN: "Het is mogelijk deze kosten met een derde te verlagen binnen tien jaar". Innovatieve tools en processen zijn essentieel om dit doel te bereiken. Het O&M-systeem (Operations & Maintenance Systeem) van ECN is nu klaar en zal de industrie helpen om tegen lagere kosten windparken op zee te runnen.
Data verzamelen en goed analyseren essentieel
Windparken leveren talloze data op. Honderden sensoren op de turbines verzamelen data en sturen deze door. Ook technici en monteurs verzamelen data. Al deze data gaan over storingen, reparaties en onderhoudsbeurten, benodigde reserveonderdelen, de inzet van monteurs, maar ook de belasting en de levensduur van turbines. Ze komen samen in het O&M-systeem. Essent/RWE stelt operationele data aan ECN beschikbaar om het O&M-systeem op basis van reële gegevens te kunnen testen. Niels Bijkersma, projectmanager bij RWE Innogy: "Dankzij onze langjarige ervaringen met het beheer en onderhoud van offshore windparken in het Verenigd Koninkrijk kunnen wij bijdragen aan het geavanceerde O&M-systeem van ECN dat aan de behoeftes van kostenbewuste exploitanten voldoet." Met name door beter preventief onderhoud kunnen veel plotselinge storingen en schade voorkomen worden, wat kosten bespaart.
Beter inzicht is meer besparen
"Gezien de voorziene groei van offshore windenergie in de komende jaren is kostenbesparing een belangrijk onderwerp. Als je weet welke data je met welke reden verzamelt en deze snel en goed analyseert, dan heb je waardevolle informatie voor een uitgekiende O&M-strategie," licht Glen Donnelly van ECN toe. Op die manier kunnen exploitanten van windparken bijvoorbeeld precies plannen hoeveel werkboten nodig zijn, hoeveel mensen in het onderhoudsteam moeten zitten, welke onderdelen ze op voorraad moeten houden en wanneer onderhoud gepland moet worden. "Door dat betere inzicht kunnen ze fors besparen op hun kosten. Ook kan voorkomen worden dat turbines onverwacht stilstaan en geen energie leveren."
Schakel in totale kostprijs
Het verlagen van de kosten van windparken op zee is een voorwaarde om de ambities uit het vorig jaar gesloten Nationaal Energieakkoord waar te kunnen maken. In het Energieakkoord is de intentie vastgelegd om te komen tot 4450 MW wind op zee in 2023. Daarin is rekening gehouden met een steeds oplopende kostprijsdaling. Het onderhoudssysteem is een van de schakels in de totale kostprijs en is ontwikkeld binnen het FLOW-programma. FLOW richt zich op kostenreductie van grote offshore windparken en stimuleert Nederlandse bedrijven te innoveren in deze snel groeiende sector.
Over ECN
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland. ECN ontwikkelt kennis en technologie met en voor het bedrijfsleven en de overheid, die de overgang naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. Op het gebied van windenergie richt ECN zich op het verlagen van de kosten van (offshore) windenergie en het verhogen van rendementen. Van ver voor de realisatie van een windpark tot ver erna. ECN is marktleider in het optimaliseren van de bedrijfsvoering en het onderhoud (O&M) van offshore windparken. Met zo'n 500 medewerkers is ECN actief op het gebied van wind- en zonne-energie, bio-energie, energie-efficiëntie, milieuonderzoek en engineering en vanuit diverse vestigingen in Europa en Azië. Hiermee oefent ECN een belangrijke functie uit voor de maatschappij van vandaag en morgen.
Over Essent/RWE
Essent/RWE is een van de grootste energiebedrijven van Europa. In 2013 behaalde de in het Duitse Essen gevestigde groep een omzet van 54,1 miljard euro. Er werken ruim 66.000 medewerkers voor het concern. Dochterbedrijf RWE Innogy is binnen het concern verantwoordelijk voor de opwekking van duurzame energie. Alleen en met partners ontwikkelt RWE Innogy momenteel offshore-windprojecten met een totale capaciteit van 5.200 MW. Twee projecten met een totale capaciteit van 900 MW worden nu gebouwd: Gwynt y Môr bij de kust van Noord-Wales en Nordsee Ost, in het Duitse gedeelte van de Noordzee.
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.