Nieuwe MVO Expeditie Zuid Nederland in najaar van start
- 17 jul., 2014
- Onderwijs & Training
- Bron: HAS Kennistransfer
Na de succesvolle MVO Expeditie van afgelopen jaar hebben HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen en MVO Nederland de samenwerking hervat. In oktober 2014 start er wederom een expeditie voor de Food & Agribusiness in Zuid Nederland.
Het traject is op enkele punten vernieuwd om zo beter aan te sluiten bij de deelnemers en hun activiteiten.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat tegenwoordig bij ieder bedrijf op de agenda. Maar agenderen is wat anders dan realiseren. De praktische invulling roept vaak vragen op: Hoe brengen we structuur aan in de activiteiten? Hoe gaan we in gesprek met onze stakeholders? En wat moeten we doen om onze MVO claims te onderbouwen en geschikt te maken voor PR doeleinden?
Praktische kapstok
“We helpen de deelnemers met een praktische kapstok voor MVO beleid en het stellen van de juiste prioriteiten”, licht Maarten Luijf van HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen toe. Samen met de MVO Nederland Academie, een activiteit van MVO Nederland, coördineert hij deze opleiding. “De internationaal erkende standaard voor MVO, richtlijn ISO 26000, is de basis voor de expeditie. Deelnemers leren stap voor stap met de richtlijn te werken en ontdekken wat MVO nog meer voor de organisatie kan betekenen. Zo leggen ze de basis voor een MVO-beleid en werken ze aan de verdere inbedding in hun bedrijf. Het traject is op enkele punten vernieuwd om zo beter aan te sluiten bij de deelnemers en hun activiteiten. Zo kunnen deelnemers nu kiezen voor managementadvies bij o.a. draagvlakvorming en prioriteitenstelling en worden ze actief begeleid en gecoached in de uitvoering tijdens werksessies.”
Meer structuur in MVO
Eén van de eerdere deelnemers was Albert Wielink, kwaliteitsmanager van The Greenery, de internationale handelsonderneming van telers in groente en fruit. “Grote bedrijven met veel afdelingen, zoals The Greenery, lopen het risico dat de MVO-activiteiten onsamenhangend zijn,” vertelt Wielink. “Door het volgen van de MVO Expeditie hoopte ik meer structuur en samenhang te krijgen. Nu hebben we een speciale projectgroep, die vanuit de verschillende afdelingen toezicht houdt op de MVO-doelstellingen. Per thema bepaalt de groep welke afdeling verantwoordelijk is voor de realisatie. Zo wordt MVO door de hele organisatie gedragen.”
Adviesblokken
Succesvolle implementatie van MVO beleid staat en valt vaak met draagvlak binnen de organisatie. Deelnemers kunnen in deze vernieuwde MVO Expeditie kiezen voor optionele adviesblokken. Eén daarvan is helemaal gericht op het creëren van draagvlak. Andere sessies ondersteunen bij het stellen van prioriteiten en het opstellen van de Zelfverklaring. Een ander nieuw onderdeel zijn de werksessies. De deelnemers gaan hierin, onder begeleiding van trainers, actief aan de slag met de concrete toepassing zoals: de prioriteitenmatrix, de stakeholdersanalyse en de ISO 26000 Zelfverklaring.
Meer informatie
“Met deze nieuwe opzet denken we nog meer tegemoet te komen aan de wensen van de individuele cursist,” aldus Maarten Luijf. De MVO Expeditie gaat op 30 oktober 2014 van start en bestaat uit vijf trainingsdagen en drie werksessies, een adviespakket is optioneel. Bijeenkomsten zijn in Den Bosch, Utrecht en op locatie van de deelnemers. Meer informatie vindt u op www.mvoindeagribusiness.nl.
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Las-Pers produceert roosters in staal, roestvaststaal, aluminium en kunststof