Nieuwe slimmigheden bij Nu-Swift
- 10 sep., 2019
- Technologie
Een brand blussen is allang niet meer een kwestie van emmertjes water of zand naar de vlammen dragen. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen worden blussers automatisch geactiveerd en krijgen gebruikers van een pand real time de veiligste weg naar buiten gewezen.
“We zijn erg nieuwsgierig naar verbetering en volgen de technologische ontwikkelingen in ons vakgebied op de voet”, vertelt projectmanager John Bouwman van brandveiligheidsbedrijf Nu-Swift. “Welke snufjes maken preventie- en blussystemen beter, simpeler en goedkoper? We werken veel samen met zowel leveranciers als klanten, zodat we goed op de hoogte zijn van wat er op de markt gebeurt.”
Meer blussen met minder flessen
Veel nieuwe technieken zijn gericht op een beter blusvermogen. Een voorbeeld is Stat-X®: één cilinder van het blusmiddel vervangt tot wel tien reguliere blusgascilinders. “Met mínder cilinders méér blussen, dat klinkt niet logisch, toch?”, lacht John. “Met de nieuwste aerosoltechnieken* kan het toch echt.” Het Stat-X® blussysteem van Nu-Swift werkt automatisch door middel van bijvoorbeeld temperatuursensoren. Wanneer het in een bepaalde ruimte te warm wordt, wordt de aanwezige blusunit geactiveerd. Zo is er sprake van permanente beveiliging. *Aerosol is een mengsel van minuscule deeltjes in een gas. Wanneer een Stat-X® geactiveerd wordt verspreidt het blusmiddel zich door de ruimte en dooft de brand.
Ruimtevaartblusser op kantoor
John: “Stat-X® is uitstekend geschikt voor het beveiligen van meterkasten, risicoruimtes als machine- en serverkamers of windmolens. Groot voordeel is dat deze blusunit ook in bemande ruimtes gebruikt kan worden.” De blusstof is onschadelijk voor mens, dier én apparatuur en voldoet aan de strengste internationale milieu- en veiligheidseisen. “Stat-X® wordt op dit moment veel toegepast in de zeevaart, luchtvaart en ruimtevaart”, weet John. “Vooral in Amerika wordt het al breed toegepast en Europa komt hier nu snel achteraan.”
Brand op je app
Andere nieuwe technieken zijn bedacht voor het supersnel melden van brand, ongeacht je locatie. John: “Aan een piepende rookmelder heb je niet zoveel als er niet bent om hem te horen. Slimme meldsystemen als Fire Angel zijn aangesloten op het internet en geven rookmeldingen door aan een beheerder via mail, app, of pushbericht. Ook geeft het systeem een seintje wanneer de batterij van een melder leeg is, of wanneer hij van het plafond wordt gedraaid. Dit geeft overzicht en maakt het beheer veel makkelijker.”
Slimme noodverlichting
Ook op het gebied van de noodevacuatie zijn er interessante nieuwe ontwikkelingen gaande. Gewone noodverlichting toont altijd dezelfde vluchtroute uit een gebouw, door middel van vaste pictogrammen of pijltjes. “Voor eenvoudige gebouwen is dat een goed en veilig systeem”, weet John. “Echter, in grote en complexe gebouwen als ziekenhuizen of fabriekspanden zijn er meer plekken waar het mis kan gaan en is het verstandig wanneer de vluchtroute tijdens de brand aangepast kan worden. Je wilt immers niet dat grote stromen mensen richting een brand worden gestuurd, omdat de vaste vluchtroute nu eenmaal die kant op wijst!”
Vuur links, pijl naar rechts
Voor noodevacuatie uit grote panden ontwikkelde producent Eaton de zogenaamde ‘adaptive evacuation’: een vooruitstrevend systeem waarbij variabele verlichting is aangesloten op een computer of brandmeldinstallatie. Melders geven aan de computer door waar het vuur zich bevindt. Vervolgens zullen alle pijlen van het vuur af wijzen en rode kruizen geven aan welke gangen niet meer gebruikt mogen worden. Breidt de brand zich uit, dan zullen op dat moment opnieuw pijlen van richting veranderen voor de meest actuele, veilige route.
Vluchtroutes ontwerpen
De geprogrammeerde vluchtroutes worden ontworpen door Nu-Swift. John: “Met de klant lopen we mogelijke scenario’s door. Wat zijn de risicoruimtes? Waar kunnen de mensen heen als een bepaalde gang niet meer te gebruiken is? Op basis van die scenario’s stellen we meerdere vluchtroutes op in een plan en installeren vervolgens de verlichting en het meldsysteem.” Nu-Swift werkt nauw samen met leveranciers en is specialist op het gebied van noodverlichting.
Auteur: Marlies van den Burgh
Meer informatie over NU-SWIFT BRANDBEVEILIGING B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!