NS Componentenbedrijf wint de eerste Groene Pluim van Tilburg
- 14 mrt., 2018
- Innovatie & MVO
Voor het eerst werd dinsdag 13 maart de Groene Pluim uitgereikt aan een Tilburgs bedrijf. Wethouder Berend de Vries reikte de prijs uit aan NS Componentenbedrijf (NCB) in Berkel Enschot. Zij wonnen omdat ze in de basis een duurzaam bedrijf zijn.
De Tilburgse wethouder Berend de Vries reikte de onderscheiding uit op dinsdag 13 maart tijdens een ledenbijeenkomst van VNO-NCW Brabant Zeeland. NCB is het achtste bedrijf in Nederland dat de prijs in ontvangst mag nemen.
'Koploper op gebied van duurzaam ondernemen'
Volgens de accreditatiecommissie is de NCB in basis een duurzaam bedrijf omdat het treincomponenten reviseert zodat treinen een lange levensduur hebben. "NCB is hierdoor een koploper op het gebied van duurzaam ondernemen. Iedere medewerker is dagelijks bezig een bijdrage te leveren op dit gebied met zeer gestructureerde efficiënte en effectieve werkwijzen. Voor een niet commercieel bedrijf is dit een bijzondere insteek. Zo heeft NCB een belangrijke bijdrage geleverd aan de levensduur van de vele treinen in Nederland en daarbuiten."
'Meer parels in Tilburg'
De conclusie van de accreditatiecommissie is positief over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de Global Goals. Hiervoor verdient NCB de eerste Groene Pluim in Tilburg. Volgens de jury is dit misschien niet de laatste Groene Pluim die uitgereikt werd in Tilburg. In het juryrapport laten ze weten dat tijdens het selectieproces duidelijk is geworden dat er meer “parels” te vinden zijn in Tilburg.
Over de Groene Pluim
Bedrijven en organisaties die serieus werk maken van de 4 Global Goals kunnen nu ook in de regio Tilburg in aanmerking komen voor De Groene Pluim. De Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, bestaan uit 17 doelen en 169 targets die de wereld tot ‘een betere plek moeten maken in 2030’, schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda.
De vier doelen waarop de Groene Pluim beoordeeld zijn:
- Fatsoenlijk werk en economische groei
- Duurzame consumptie en productie
- Klimaatverandering aanpakken
- Partnerschappen voor de doelen.
Maatschappelijke uitdagingen zoals afvalreductie, energietransitie, werkgelegenheid en samenwerking zijn onderwerpen waar een Groene Pluimhouder goed op scoort. Het gaat dan om ondernemers met een hands-on en eigenlijk ‘heart-on’ mentaliteit op voornoemde gebieden. Door deze onderscheiding uit te reiken ontstaat er een voorbeeldfunctie en is het een uitnodiging aan andere bedrijven om ook concreet bij te dragen.