Ontknoping van studentencompetitie 'Water Design Challenge'
- 23 mrt., 2017
- Onderwijs & Training
- Bron: Grow Campus
De wateroverlast in juni 2016 was voor Grow Campus lid waterschap De Dommel de aanleiding om inwoners in het gebied, studenten en professionals te vragen mee te denken over de waterinrichting van midden Brabant.
Hiervoor werd de Water Design Challenge in het leven geroepen: een competitie waarin ruim vijftig studenten uit heel Nederland aan de slag gingen met uitdagingen op het gebied van water.
Halve finale
Op 14 februari kregen teams met studenten van o.a. WUR, TU Eindhoven, Fontys, Helicon, HAS Hogeschool en Avans Hogeschool twee uur de tijd om hun opdracht uit te werken. In deze halve finale stonden verschillende watervraagstukken centraal, zoals wateroverlast, tekort aan water en waterkwaliteit. De twee beste teams mochten hun idee presenteren tijdens een business-diner op 13 maart met Peter Glas (watergraaf), wethouder Mary-Ann Schreurs (wethouder Eindhoven), Yolande van der Meulen (directeur Provincie Noord-Brabant), Marlies van der Zanden (ZLTO bestuurder), Ine Jonkers – van der Velden (adviseur directie Van der Velden Rioleringsbeheer).
Tastbaar en simpel
Eén van de winnende ideeën was ‘Waterwijzer’, een immense cactus op het dorpsplein, die laat zien hoe goed het dorp omgaat met water. Het idee was van Ronny Okkerse van HAS Hogeschool, Kees Brekelmans van Avans Hogeschool, Martijn Spelde van Fontys Hogeschool en Rosalie Ardts van Avans/Kunstacademie St. Joost. “We kozen voor deze oplossing omdat we hiermee weg kunnen blijven van een technisch verhaal,” legt Ronny Okkerse uit. “Het moest tastbaar en simpel zijn vonden we. En dus bedachten we een cactus. Want dan heb je het over water en prikkels tegelijk.”
Kruipruimten
Het concurrerende idee was de ‘Triple Bag’ van Helicon studenten Daan Goutziers, Stef Bressers, Dennis Bink, Toine Dings en Hugo Rutten. In dit project worden mogelijkheden voor wateropslag, zoals kruipruimten van woningen, regenwateropslag, riolen en infiltratievoorzieningen onder wegen, slim met elkaar gecombineerd. Rob van Veen van waterschap De Dommel is enthousiast: “Het bijzondere van dit idee is dat de technieken al wel worden toegepast, maar nog nooit zijn gekoppeld. Het Waterschap gaat de studenten helpen onderzoeken of dit idee echt in de markt kan worden gezet.”
Onmogelijke opgave
De jury stond voor een onmogelijke opgave omdat de ideeën beiden erg goed waren en eigenlijk niet met elkaar konden worden vergeleken. De cactus werd geroemd om haar eenvoud, als instrument voor gedragsbeïnvloeding, bewustwording en competitie. Triple bag was krachtig omdat het om een geïntegreerd systeem ging, waarin reeds bestaande technieken slim aan elkaar werden verbonden.
Eindoordeel
Om die reden besloot de jury om over te gaan naar een gedeelde eerste plaats. “Onderscheid maken doet geen recht aan de kwaliteit van beide voorstellen en de energie van beide teams,” aldus juryvoorzitter watergraaf Peter Glas. “De toekomst van water en klimaat zit bij beide teams goed geborgd. Mooi om te zien dat zowel MBO en HBO studenten ons weten te raken.”
Meer informatie over AgriFood Capital:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Yuverta mbo Den Bosch:
Bekijk het complete profiel