Oskomera aan rand van de afgrond

  • Bouw
  • Bron: Cobouw

Oskomera staat op omvallen. De verliesgevende gevelbouwer uit Deurne heeft het faillissement aangevraagd. Voor de 190 werknemers dreigt ontslag. De schuldenlast van de Brabantse onderneming is zo hoog opgelopen dat de directie geen andere uitweg meer ziet dan het bankroet aan te vragen.

De langdurige crisis in de bouw, tegenvallende projectresultaten en laat betalende opdrachtgevers, hebben het bedrijf naar eigen zeggen in financiële problemen gebracht.

De rechtbank van Den Bosch buigt zich waarschijnlijk woensdag over het faillissementsverzoek.

Oskomera, goed voor een omzet van rond de 170 miljoen euro, leed over 2013 een verlies van 13,5 miljoen. Het jaar ervoor was al niet veel beter: de gevelspecialist eindigde toen bijna 13 miljoen euro in het rood.

Ondanks de slechte cijfers zag de onderneming begin dit jaar nog voldoende toekomst. In het jaarverslag over 2013, dat begin dit jaar werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, schrijft de directie “dat er een gezonde basis is om vanaf 2015 weer winstgevend te zijn”.

Verslag

Het verslag maakt ook melding van “onregelmatigheden” in de boekhouding van 2012. Verwachte projectresultaten zouden niet juist zijn verantwoord, waardoor de winst en het vermogen over 2011 en 2012 “te hoog zijn voorgesteld”. Of deze onregelmatigheden hebben bijgedragen aan de financiële problemen van Oskomera, is niet duidelijk. De directie was niet bereikbaar om deze kennelijke misstanden nader toe te lichten.

Oskomera kwam begin vorig jaar in handen van Diegel Invest, een investeringsmaatschappij die tevens eigenaar is van daken- en gevelspecialist Erdo. Diegel nam alle aandelen over van Rabo Participaties. Bij de overname maakte de investeerder duidelijk “de rentabiliteit van Oskomera te willen verbeteren en de onderneming verder uit te bouwen”.

Doorstart

Volgens bestuurder Maria Sigmond van FNV Metaal zijn de medewerkers van Oskomera woensdagochtend ingelicht over de dreigende ondergang van de onderneming. Het gevelbouwbedrijf telt in totaal 190 werknemers waarvan er 160 in Nederland actief zijn en de overige dertig in Engeland. “De meesten van hen voelden dit wel aankomen”, zegt Sigmond. “Het was wel duidelijk dat het bedrijf zo niet verder kon.”

Zij hoopt dat een doorstart mogelijk is. “Het bedrijf heeft altijd een goede naam gehad en mooie projecten gemaakt. Jammer dat de bouwcrisis weer een slachtoffer maakt. Het gaat toch om bijna tweehonderd mensen, die in de huidige markt niet makkelijk nieuw werk vinden.”

MH Poly Consultants & Engineers B.V. MH Poly Consultants & Engineers B.V.

Engineering tot in de puntjes…